Ladja Ocean Viking je našla deset trupel in ostanke gumijastega čolna, na katerem naj bi bilo 130 prebežnikov. Foto: Reuters
Ladja Ocean Viking je našla deset trupel in ostanke gumijastega čolna, na katerem naj bi bilo 130 prebežnikov. Foto: Reuters

Organizacija Alarm Phone je sporočila, da so v sredo prejeli tri klice na pomoč. Organizacija SOS Mediterranee je svojo ladjo Ocean Viking poslala v neurje z valovi do šest metrov, a so našli samo deset trupel s čolna, na katerem naj bi bilo 130 prebežnikov.

Na pomoč so priskočile še tri trgovske ladje. Ena izmed njih, My Rose, je na območju našla tri trupla. Letalo evropske agencije Frontex pa je našlo ostanke prevrnjenega čolna. Leseni čoln z domnevno 40 prebežniki na krovu še vedno pogrešajo.

Humanitarci so v sredo in četrtek pozivali evropske države, naj začnejo iskalno akcijo. Toda koordinacijski centri za reševanje na morju se niso zganili: Tripoli, Rim in Valletta so si žogico podajali med sabo, dokler ni bilo prepozno, je za Radio Slovenija navedbe nevladnikov in italijanskih medijev prenašal dopisnik RTV Slovenija Janko Petrovec.

IoM: Odgovornost držav je, da se odzovejo na klice v sili

"Države so se upirale in niso hotele ukrepati, da bi rešile življenja več kot sto ljudi," je sporočila Safa Msehli z Mednarodne organizacije za migracije (IoM). "Odgovornost države je, da se odzove na klice v sili na morju," je dodala.

Letos je v Sredozemskem morju po podatkih IoM-ja umrlo okoli 500 ljudi, kar je trikrat več kot v enakem obdobju lani. Konec marca je IoM sporočil, da je lani na morju izginilo več kot 2200 ljudi, resnična števila pa je zaradi "nevidnih brodolomov" najverjetneje še veliko višja.