Olimpijske igre v Parizu bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta. Foto: Reuters
Olimpijske igre v Parizu bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta. Foto: Reuters

Po nizu prisilnih premestitev so nevladne organizacije v sredo oblasti obtožile, da izvajajo "čistko".

V sredo zjutraj so policisti razdrli dve šotorski naselji migrantov v severnem predelu Pariza, kjer je bivalo skupno okoli 230 ljudi, je povedala neprofitna organizacija Medecins du Monde, ki si prizadeva zagotoviti zdravstveno oskrbo ranljivim skupinam ljudi. Intervencije so potekale gladko, saj so policisti šotore odstranili, medtem ko so bili njihovi prebivalci odsotni, so povedali aktivisti.

Bolj ko se odprtje iger Pariz 2024 približuje, več je takšnih policijskih akcij, so dodali. "Bili so uspešni in izvedli množično družbeno čistko tik pred začetkom olimpijskih iger," je povedal Paul Alauzy, član organizacije Medecins du Monde, ki je hkrati tiskovni predstavnik aktivistične skupine Revers de la Medaille (Druga stran medalje), ki kritizira problematični družbeni učinek iger, še posebej odstranitve migrantov in drugih brezdomcev z ulic francoske prestolnice.

V torek so policisti prav tako odstranili eno od teh naselij, kjer je ob kanalu Ourcq v severovzhodnem Parizu bivalo okoli 250 ljudi, ter brezdomcem povedali, da imajo na izbiro dve možnosti: zavetišče na obrobju mesta ali peturno vožnjo z avtobusom do mesta Besancon v vzhodni Franciji. "Večina jih je izbrala zavetišče," je povedala Charlotte Kwantes, tiskovna predstavnica organizacije Utopia 56, ki nudi pomoč prebežnikom.

Jamal Ahmed, prebežnik, ki je v Pariz prišel iz Sudana, je povedal, da je zadnji dve leti živel pod mostom v severnem Parizu z izjemo enega meseca, ki ga je preživel v zavetišču v južnem predmestju Pariza Ris-Orangis. "Vendar so me nato poslali stran, zato sem se vrnil," je dodal.

Nekateri zavrnili preselitev v zavetišča

Francoske oblasti so zanikale kakršno koli povezavo med temi akcijami in olimpijskimi igrami, vendar pa humanitarne organizacije opozarjajo, da najverjetneje ni naključje, da zavetišča daleč stran od prestolnice nenadoma zlahka sprejemajo migrante. "Ponujajo začasne rešitve, da bi tako poskrbeli, da bodo pariške ulice očiščene," pravi Alauzy.

Nekateri izseljeni migranti so zavrnili možnost, da bi jih odpeljali v zavetišče. Pobrali so svoje spalne vreče in se peš lotili iskanja novega zavetišča. Eden izmed njih, ki je prav tako iz Sudana, je povedal, da izbira zavetišča nima smisla, saj pričakuje, da jih bodo čez dva tedna znova poslali na ulico. "Nikogar nisem prizadel, nobenih problemov nisem povzročal. Vse, kar potrebujem, je kraj, kjer lahko bivam," je dodal.

Skupina Revers de la Medaille, ki vključuje 80 humanitarnih organizacij, je prejšnji mesec predstavila poročilo, v katerem je zapisala, da pariške oblasti sledijo strategiji, ki so jo uporabljali že prejšnji gostitelji olimpijskih iger. Poleg odstranitev šotorskih naselij je policija začela izvajati poostren pritisk nad prostitutkami v mestu, vse te aktivnosti pa so del načrta, da bi obiskovalci iger doživeli "sterilno mesto luči", kjer sta beda in revščina skoraj nevidni, pravi poročilo.