Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters

Da bo odpotoval v Moskvo, je danes poročal portal Radio Svobodna Evropa (RFE), ki se med drugim sklicuje na neimenovane vire pri madžarski vladi.

O domnevnem obisku Orbana v Moskvi je sicer najprej na družbenem omrežju X poročal raziskovalni novinar Szabolcs Panyi, ki se sklicuje na več zahodnih predstavnikov.

Orbana bo na obisku v Kremlju spremljal tudi zunanji minister Peter Szijjarto. Kot poroča RFE, je Szijjarto Rusijo obiskal več kot petkrat, odkar so ruske sile napadle Ukrajino pred več kot dvema letoma.

Tiskovni urad madžarskega premierja se na prošnjo za komentar glede morebitnega obiska v Moskvi še ni odzval, dodaja RFE.

Madžarski premier, čigar država je z julijem prevzela polletno predsedovanje Svetu EU-ja, je v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj razmisli o premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo.

Orban, ki je obiskal Kijev prvič po ruski invaziji februarja 2022, velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj EU-ja. Hkrati je madžarski premier načelno nasprotoval tudi sankcijam EU-ja proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral.

Orbanov predstavnik za stike z mediji Bertalan Havasi pa je danes potrdil, da se bo premier v petek in soboto udeležil vrha Organizacije turških držav (OTS) v Šuši v Azerbajdžanu, ki meji na Rusijo. Vrh bo med drugim obravnaval tudi odnose OTS-ja z EU-jem in drugimi mednarodnimi organizacijami, je dejal za madžarsko tiskovno agencijo MTI.

Michel: Madžarska se ne more pogovarjati v imenu EU-ja

Predsedstvo EU-ja nima pristojnosti, da bi se v imenu Unije pogovarjalo z Rusijo, je danes sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

"Rotirajoče predsedstvo EU-ja nima mandata, da bi se v imenu EU-ja pogovarjalo z Rusijo," je na omrežju X zapisal Michel in poudaril, da je Evropski svet v odnosu do vojne v Ukrajini jasen. "Rusija je agresor, Ukrajina je žrtev. Nobena razprava o Ukrajini ne more potekati brez Ukrajine," je dejal.