Orban je obljubil, da bo Madžarska ohranila gospodarsko stabilnost. Foto: Reuters
Orban je obljubil, da bo Madžarska ohranila gospodarsko stabilnost. Foto: Reuters

Orban je v svojem govoru v Zalaegerszegu na zahodu države pohvalil pogum Madžarov med revolucijo leta 1956 in zmago v prelomnem letu 1989. Za to so bili po njegovem mnenju potrebni "pogum leva, zvitost kače in nežnost goloba".

V govoru daleč od glavnega mesta je za prihodnost napovedal boj z vojno, gospodarsko krizo in migracijami, leve stranke pa obtožil, da ne razumejo, da Budimpešta ne predstavlja celotne Madžarske.

Orban v Zalaegerszegu ni nastopil pred javnostjo, temveč za pregradami in ob strogih varnostnih ukrepih pred izbranim občinstvom. Prebivalci v okolici prizorišča so po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA lahko v soboto in danes svoje domove zapustili le, če so pokazali osebni dokument, hkrati pa je bilo prepovedano tudi parkiranje.

Nekaj ur po Orbanovem govoru je v Budimpešti potekal nov protivladni shod sindikatov, pedagogov, študentov in drugih skupin, ki so zahtevali višje plače za učitelje in zajezitev inflacije, ki se zažira v prihodke prebivalcev in je septembra dosegla že 20 odstotkov.