Več strank znotraj EPP-ja iz različnih držav zaradi napada na evropske institucije in EU zahteva izključitev Fidesza iz te politične družine. Foto: Reuters
Več strank znotraj EPP-ja iz različnih držav zaradi napada na evropske institucije in EU zahteva izključitev Fidesza iz te politične družine. Foto: Reuters

Orban se je obrnil na tistih 13 voditeljev strank, ki so predlagali, da se njegovo stranko Fidesz izključi iz največje skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP). Pozval jih je, naj znova premislijo o svojem predlogu.

"Ni skrivnost, da obstajajo velika nesoglasja glede priseljevanja, zaščite krščanske kulture in prihodnosti Evrope. A obenem tudi ni skrivnost, da svojih pogledov na te teme ne želimo spreminjati. Kljub temu pa se mi ne zdi razumno, da bi nesoglasja glede priseljenske politike reševali z izključitvijo stranke iz naše evropske družine. Zato vas želim spoštljivo prositi, da bi še enkrat premislili o vašem predlogu za izključitev, če je to mogoče," je Orban zapisal v pismu.

Vprašanje, kako bo EPP ravnal ob zahtevi za izključitev Fidesza, še ostaja odprto tudi po večurnem sestanku te stranke v sredo v Strasbourgu. Odločitev o izključitvi bo tako sprejela skupščina EPP prihodnji teden v Bruslju.

Weber Orbanu postavil tri pogoje

Poslanci največje politične skupine v Evropskem parlamentu so v sredo za zaprtimi vrati razpravljali o zahtevi za izključitev stranke Fidesz iz te politične skupine. Izključitev je zaradi napada na evropske institucije zahtevalo 13 strank iz različnih držav, vodja politične skupine Manfred Webber, ki je tudi kandidat EPP-ja za predsednika Evropske komisije, pa je madžarskemu premierju postavil tri pogoje za obstanek Fidesza v EPP-ju. To so umik spornih protievropskih plakatov in konec kampanje proti Bruslju, opravičilo ter delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti.

Manfred Weber je kandidat EPP-ja za novega predsednika Evropske komisije. Foto: Reuters
Manfred Weber je kandidat EPP-ja za novega predsednika Evropske komisije. Foto: Reuters

"EPP je stranka jasnih vrednot, kdor jih ne spoštuje, ne more biti naš član," je pred sejo dejal vodja politične skupine in kandidat EPP za predsednika Evropske komisije Manfred Weber, ki se je v okviru prizadevanj za rešitev spora v torek v Budimpešti sestal z Orbanom. Weber je bil sicer pred sejo politične skupine optimističen glede možnosti za rešitev spora.

Ob različnih pogledih znotraj EPP-ja glede izključitve ali zamrznitve članstva Fidesz se, kot poudarjajo viri v Strasbourgu, vse glasneje izpostavlja vprašanje nadaljnje podpore Webru kot kandidatu za predsednika Evropske komisije na majskih evropskih volitvah.

Izključitev Fidesza je zahtevalo 13 strank iz EPP iz različnih držav, med njimi pa ni nobene slovenske. V SDS-u in SLS-u izključitvi nasprotujejo, NSi pa je za zamrznitev članstva. Weber je konec tedna na obisku v Sloveniji pred majskimi evropskimi volitvami izrazil podporo sestrskim strankam v Sloveniji, SDS-u, NSi-ju in SLS-u. Med drugim se je sešel s predsednikom SDS-om Janezom Janšo, s katerim pa v sporu EPP-ja z Orbanom ne delita enakega stališča.

Grims: Če EPP izključi Orbana, odhaja tudi SDS

Poslanec SDS-a Branko Grims je v intervjuju za Demokracijo dejal, da bi tudi SDS zapustil Evropsko ljudsko stranko, če bi ta izključila Orbana. "V druščini, ki bi izključila ali drugače odrinila Orbana, nimamo niti minute več kaj iskati," je dejal.

Grims je dejal, da bi SDS novo politično grupacijo v tem primeru iskala skupaj z Orbanom, in sicer okviru višegrajske skupine.