Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters

Kot je znano, je Orban med drugim v govoru v Romuniji, v delu, kjer živi številčna madžarska skupnost, dejal, da se Evropejci lahko mešajo med seboj, a da bi mešanje z Neevropejci ustvarilo "svet mešanih ras". "Pripravljeni smo se mešati drug z drugim, a ne želimo postati ljudstva mešanih ras," je še dejal.

Zsuzsa Hegedus, ki po poročanju BBC-ja Orbana pozna 20 let, je govor opisala kot "povsem nacistično besedilo".

Orban je že dolgo poznan po svojih ostrih protipriseljenskih politikah, a sobotni govor je bil za Zsuzso Hegedus kaplja čez rob.

"Ne vem, kako nisi opazil, da je bil tvoj govor predvsem nacističen napad, vreden Josepha Goebbelsa," je zapisala v odstopnem pismu, poroča madžarski novičarski portal hvg.hu. Goebbels je bil nemški nacistični minister za propagando med vladavino Adolfa Hitlerja.

Največja madžarska judovska organizacija je Orbanov govor obsodila, Mednarodni odbor preživelih holokavst v Auschwitzu pa ga je označil za "neumen in nevaren".

Orban je v odzivu na odstop svetovalke branil svojo izjavo in Zsuzsi Hegedus sporočil: "Bolje kot kdorkoli na Madžarskem veš, da ima moja vlada politiko nične tolerance do antisemitizma in rasizma".

Orbanov tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs pa je dejal, da so mediji napačno predstavili premierjeve izjave in da "hiperventilirajo glede nekaj ostrih točk o priseljevanju in asmilaciji".