Teden se za Zagrebčane ni začel prijetno. Foto: EPA
Teden se za Zagrebčane ni začel prijetno. Foto: EPA

V hrvaški prestolnici od nedelje zvečer piha močan veter, ki presega hitrost tudi več kot 100 kilometrov na uro. Meteorologi tudi za danes napovedujejo veter in dež, v gorah je napovedan sneg.

Zagrebška policija je danes objavila, da sta bila v neurju zaradi predmetov in vej, ki jih je nosil veter, lažje poškodovana dva človeka. Eden je dobil poškodbe v nedeljo zvečer na osrednjem Trgu bana Jelačića. Pozvali so prebivalce, posebej otroke in starejše ljudi, naj ne hodijo
ven, če to ni nujno.

Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Veter podiral drevesa in oviral promet

Zaradi številnih izruvanih in polomljenih dreves in vej so gasilci in druge komunalne službe do zjutraj posredovali več kot 240-krat. Polne roke imajo tudi z razmetanimi smetnjaki in stojnicami ter poškodovanimi strehami, semaforji in oglaševalskimi panoji, so potrdili v mestnem centru za obveščanje.

Zaradi neurja je v Zagrebu razglašena prva stopnja nevarnosti, na terenu je 8000 gasilcev, je potrdil zagrebški župan Milan Bandić v pogovoru za regionalno televizijo N1. Dodal je, da se ne spomni takšnega neurja v hrvaški prestolnici v zadnjih 40 letih, kolikor živi v Zagrebu.

Padla drevesa ovirajo tudi tramvajski in cestni promet, ponekod je motena oskrba z električno energijo.

Neurje je zajelo tudi druge dele Hrvaške. Mediji so v nedeljo zvečer poročali o posledicah v Karlovcu, ki so podobne tistim v Zagrebu, kot tudi o poplavah v hrvaški Istri.

Močan veter in poplave v sosednjih državah

Delno zaprta avtocesta proti Splitu
Za ves promet je zaprta avtocesta Zagreb‒Split med odcepoma Sveti Rok in Posedarje na zadrskem območju, kot tudi del Jadranske magistrale med Karlobagom in Sveto Marijo Magdaleno. Samo za osebna vozila je odprta avtocesta Reka‒Zagreb na odseku Čavle‒Delnice, prav tako pa tudi deli Jadranske magistrale med Karlobagom in Senjem ter most na otok Pag in nekatere državne ceste ob masleniškem mostu.

Veter lomil drevesa in odkrival strehe tudi na jugu Avstrije
Viharni veter je povzročal težave tudi na avstrijskem Štajerskem in Koroškem. Predvsem iz Štajerske poročajo o težavah zaradi izruvanih in polomljenih dreves, ponekod je odkrivalo tudi strehe. Na avstrijskem Štajerskem so zabeležili tudi sunke vetra s hitrostjo okoli 90 kilometrov na uro.

V Brescii: drevesa pod sabo pokopala dva človeka
Tudi v Italji so bile konec tedna hude nevihte, predeli Rima so bili v nedeljo po vodo. Po podatkih združenja italijanskih kmetov Coldiretti so vremenske ujme letošnjo pomlad povzročile že za več milijonov evrov škode v kmetijstvu. Letališče v Milanu Malpensa je prizadela huda toča, zaradi katere so morali več letov preusmeriti. V bližnji Brescii sta v soboto dva človeka umrla pod podrtimi drevesi.

BiH: Na območju Prijedora poplavilo 200 hiš
Na severu Bosne in Hercegovine pa so obilne padavine povzročile poplave. Na območju Prijedora je minulo noč poplavilo približno 200 hiš, so sporočile lokalne oblasti. Kot so dodali, so pripravljeni tudi na evakuacijo prebivalstva. Poplave ovirajo tudi cestni promet ob nekaterih rekah. Za območje Prijedora na skrajnem severozahodu BiH so razglasili prvo stopnjo nevarnosti.