Oznaka
Oznaka "Z" na avtomobilu v podporu ruski agresiji v Ukrajini. Foto: AP

Rusko ministrstvo za obrambo je 3. marca na Instagramu objavilo črko "Z", ki v ruščini pomeni "za zmago" (rus. за победу), medtem ko črna "V" označuje pomen "naša moč je v resnici" (rus. сила в правде).

Črka "Z" se je začela pojavljati tudi na ruskih vojaških vozilih, ki so napadla Ukrajino, pozneje pa tudi na ruskih zastavah in na prokremeljskih zborih podpornikov ruske agresije na ukrajinskem ozemlju.

"Agresija Rusije v Ukrajini je kaznivo dejanje," so sporočili z nemškega notranjega ministrstva, "kdor koli javno izraža podporo tej vojni agresiji, bo lahko predmet kazenske obravnave".

V Nemčiji je prepovedano označevanje insignij iz časa nacistične Nemčije.

"Zvezne oblasti zadevo spremljajo, zato v skladu s tem naznanjamo, da bo nekaj zveznih dežel preverilo posamične primere in ocenilo, ali predstavljajo kaznivo dejanje, v skladu s katerim bodo tudi ustrezno ravnali."

Odločitvi nemške zvezne dežele Berlin sta se že pridružili deželi Bavarska in Spodnja Saška.

Ob tem dodajajo, da izpis črke "Z" sam po sebi ni kaznivo dejanje, da pa "posamezni primeri kažejo na podporo ruski agresiji".

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.