Italijani in Španci so bili najdlje v strogi karanteni. Foto: Reuters
Italijani in Španci so bili najdlje v strogi karanteni. Foto: Reuters

Špansko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je v državi v nedeljo zaradi koronavirusa umrlo 87 ljudi. Prvič po dveh mesecih se je število žrtev v enem dnevu spustilo pod 100. V soboto sta umrla 102 človeka. Vseh smrtnih žrtev v Španiji je 27.650, število potrjenih primerov okužbe pa je z 230.698 naraslo na 231.350.

Na vrhuncu epidemije na začetku aprila so dnevno zaznali okoli 950 smrti.

Španija je ena najhuje prizadetih držav na svetu. Foto: EPA
Španija je ena najhuje prizadetih držav na svetu. Foto: EPA

Direktor centra za zdravstvene krize Fernando Simón je ocenil, da so zelo blizu konca epidemije, a dodal, da tveganje drugega vala okužb ostaja zelo visoko.

V 47-milijonski državi so od 14. marca veljali strogi omejitveni ukrepi, ki so jih oblasti ob ugodnejših epidemioloških razmerah začele rahljati. V štirih fazah naj bi jih rahljali do konca junija.

Premier Pedro Sánchez je v soboto napovedal, da bo vlada zaprosila za okoli enomesečno podaljšanje izrednih razmer, dokler se ne bo končalo prehodno obdobje odpiranja države.

Izredne razmere bi se morale končati 24. maja, a jih želijo podaljšati do končne odprave omejitvenih ukrepov, tako da bi bilo to zadnje podaljšanje.

  • Tudi v Franciji manj kot 100 žrtev

Dnevno število smrtnih žrtev je v soboto tudi v Franciji padlo pod 100 – umrlo je 96 ljudi. Epidemija se v državi umirja, za 71 se je zmanjšalo tudi število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Do zdaj so v Franciji potrdili 141.919 okužb z novim koronavirusom in 27.625 smrti. Francija je glede na število smrtnih žrtev četrta najbolj prizadeta država na svetu, po ZDA, Združenem kraljestvu in Italiji. Za njo je Španija.

Skupaj se v francoskih bolnišnicah za covidom-19 trenutno zdravi 19.432 ljudi, potem ko jih je bilo še pred tednom dni 22.614. Se je pa dnevno število na novo sprejetih v bolnišnice v primerjavi s prejšnjim tednom, ko jih je bilo 265, v soboto povzpelo na 350.

Konec tedna so sicer v državi odkrili novo žarišče novega koronavirusa. Med zaposlenimi v neki klavnici v kraju Fleury-les-Aubrais blizu Orleansa so namreč potrdili 34 primerov okužbe. Klavnico so zaprli in razkužili.

Odprte so izbrane plaže po državi. Foto: Reuters
Odprte so izbrane plaže po državi. Foto: Reuters

Odprli nekatere plaže

Francoske oblasti so v okviru rahljanja ukrepov odprle plaže na t. i. zelenih območjih v državi, kjer je malo okužb, a za obiskovalce vseeno veljajo stroga pravila.

Od sobote so odprte nekatere plaže na severu države in ob obali Sredozemskega morja. Po novih pravilih pa so dovoljene le dejavnosti, kot so plavanje, ribarjenje ali deskanje na vodi, ob zagotavljanju razdalje med posamezniki, sončenje ali večurno zadrževanje na plaži pa je prepovedano.

Lokalni kopalec je dejal, da ga nov režim moti. "Zjutraj smo lahko plavali. Lahko smo uživali v morju, ki ga skoraj dva meseca nismo videli. Ne smemo pa se še sončiti. Na pol smo svobodni," je dejal.

Sprehajalci v Nici. Foto: Reuters
Sprehajalci v Nici. Foto: Reuters

Notranji minister Christophe Castaner je ob obisku Normandije opozoril, da je virus še prisoten in da se morajo naučiti živeti z njim. Če ljudje pravil ne bodo spoštovali, bodo oblasti preklicale odločitev o odprtju nekaterih plaž, je posvaril.

V Franciji je osem tednov trajala blokada javnega življenja, ena najostrejših v Evropi, rahljanje ukrepov pa se je začelo 11. maja, ko so se lahko odprle t. i. nenujne trgovine, tovarne in številna podjetja. V času blokade so bile plaže in parki zaprti za javnost.

Država je razdeljena na "zelena območja", kjer je stopnja okuženosti nizka, in "rdeča območja", ki vključuje širše območje Pariza, kjer je stopnja okuženosti višja in velja več omejitev.

Gledališča, restavracije in bari bodo po državi ostali zaprti najmanj do junija.

Vlada je v četrtek oznanila ukrepe v vrednosti 18 milijard evrov za podporo turizmu, ki ga je zdravstvena kriza močno prizadela.

  • Italija: Najmanj novih okužb

Tudi iz Italije prihajajo spodbudne novice – v zadnjem dnevu so zaznali 675 novih okužb, kar je najmanj v zadnjih mesecih. Skupno število do zdaj potrjenih okužb v državi, ki je ena od najhuje prizadetih v pandemiji, se je povzpelo na 225.435, od tega je ozdravelo skupaj 125.176 ljudi. V zadnjem dnevu je umrlo 145 ljudi, skupaj do zdaj 31.908.

Na intenzivnih oddelkih se zdravi 762 bolnikov, kar je 13 manj kot v soboto. Od tega jih je 255 v najhuje prizadeti deželi Lombardiji.

Ob popuščanju epidemije bodo v Italiji v ponedeljek odprli restavracije in bare, pa tudi frizerske salone, trgovine na drobno, muzeje in knjižnice, po cerkvah pa bodo znova dovoljene maše. Bazilika svetega Petra v Vatikanu bo ob tem znova odprla vrata tudi za turiste. Tudi papež Frančišek bo v ponedeljek znova daroval mašo v baziliki sv. Petra, pri čemer pa je pozval vernike, naj upoštevajo varnostne ukrepe.

  • V Veliki Britaniji najmanj smrti od karantene dalje

Iz Velike Britanije pa poročajo o najmanj smrtnih primerih zaradi covida-19 od začetka karantene na Otoku – 170.

Do naznanila prihaja teden dni po prvem sproščanju ukrepov v Angliji. In čeprav so številke ob nedeljah običajno nižje, pa 170 vseeno pomeni skoraj sto manj od 268 smrti pred tednom dni. Skupno število smrtnih žrtev sicer ostaja najvišje v Evropi – 34.636.

  • Avstrija odpira meje, a ne s Slovenijo

Avstrija je do danes odprla meje z vsemi sosedami, z izjemo Slovenije in Italije. To pomeni, da bo na teh prehodih nadzora manj in da ga bodo pristojni izvajali le še naključno. Če bodo epidemiološke razmere dopuščale, pa bodo te meje 15. junija popolnoma odprli.

Za zdaj še vedno velja, da je vstop v Avstrijo mogoč ob predložitvi potrdila o neokuženosti ali ob upoštevanju obvezne samoizolacije.