Papež Frančišek. Foto: EPA
Papež Frančišek. Foto: EPA

Odslej bosta namesto treh oddelkov dva, od katerih bo imel vsak svojega tajnika, je zapisano v današnjem papeškem odloku, poimenovanem Ohranjanje vere.

Frančišek je z dekretom razdelil vatikansko oblast na doktrinarno in disciplinsko sekcijo ter vodstvo obeh oddelkov razdelil na dve namesto na eno osebo, kot je veljalo prej, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ti vodje naj bi podprli prefekta, ki je vodja kongregacije za nauk vere. Gre za organ, ki je bil prvotno ustanovljen za obrambo Katoliške cerkve pred krivoverstvom in poznan pod imenom inkvizicija.

Disciplinski oddelek obravnava tudi problematiko spolnih zlorab.

Po mnenju strokovnjaka za kanonsko pravo Ulricha Rhodeja je prestrukturiranje verjetno povezano tudi s tem, da je v zadnjih letih ta organ postal pomembnejši zaradi preobremenjenosti s primeri spolnih zlorab v Cerkvi, še poroča DPA.

Nekdanji papež Benedikt XVI. je prejšnji teden prosil za odpuščanje zaradi neukrepanja pri spolnih zlorabah otrok v nemški Katoliški cerkvi v času, ko je bil münchensko-freisinški nadškof. Njegovi pomočniki so sicer zavrnili obtožbe, da je bil takrat še nadškof Joseph Ratzinger vpleten v prikrivanje spolnih zlorab.