Bolnišnica Gemelli, v kateri je bil operiran papež. Foto: Reuters
Bolnišnica Gemelli, v kateri je bil operiran papež. Foto: Reuters

Operacijo je izvedel kirurg Sergio Alfieri. Šlo je za načrtovano operacijo na debelem črevesu, je pojasnil govorec Matteo Bruni. 84-letni papež po navedbah govorca trpi za "simptomatsko divertikularno stenozo" črevesa, ki mu povzroča bolečine v trebuhu. Zaradi bolezni lahko na steni črevesja nastanejo izrastki. Če se vnamejo, lahko povzročijo bolečino ali zvišano telesno temperaturo.

Papeža so v bolnišnico sprejeli prvič po njegovi izvolitvi na ta položaj leta 2013.

84-letnik ima sicer vrsto drugih zdravstvenih težav, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, med drugim z išiasom, zaradi katerih pogosto le s težavo hodi in je moral v preteklosti že večkrat odpovedati predvidene obveznosti. V starosti 21 let je poleg tega prestal operacijo na pljučih.

Papež je še v petek sprejel iraškega premierja Mustafo Al Kazimija. Foto: Reuters
Papež je še v petek sprejel iraškega premierja Mustafo Al Kazimija. Foto: Reuters

Septembra papež na Madžarsko in Slovaško

Pred odhodom v bolnišnico je papež sicer napovedal, da namerava v sredini septembra obiskati Madžarsko in Slovaško.

12. septembra se bo najprej udeležil sklepne maše 52. evharističnega svetovnega kongresa v Budimpešti, na Slovaškem pa bo v dneh do 15. septembra obiskal Bratislavo ter mesta Prešov, Košice in Šaštin, je povedal pred nekaj tisoč verniki na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Papež Frančišek je sicer še v petek v Vatikanu sprejel iraškega premierja Mustafo Al Kazimija. Iraški premier je vrnil obisk papežu, ki se je marca letos odpravil na zgodovinski obisk Iraka.