Papež Frančišek je dejal, da se mora Cerkev podrediti
Papež Frančišek je dejal, da se mora Cerkev podrediti "ponižnemu in nenehnemu očiščenju" in vedno prisluhniti žrtvam. Foto: Reuters

86-letnega papeža je danes v Lizboni z vojaškimi častmi sprejel predsednik države Marcelo Rebelo de Sousa, pozneje pa se je sestal tudi s premierjem Antoniem Costo.

V prvem govoru v okviru obiska, ki ga je papež namenil zbranim uradnikom in diplomatom v predsedniški palači Belem, je dejal, da "svet potrebuje Evropo, pravo Evropo v vlogi mostu in posrednice za mir". Ob tem je obsodil odsotnost mirovnega načrta za razrešitev konflikta v Ukrajini in dejal, da se več denarja vlaga v orožje kot v prihodnost otrok.

"Sanjam Evropo, ki bo srce Zahoda in bo svoje talente izrabila za gašenje vojn in za prižiganje luči upanja; Evropo, ki bo znala obuditi mladega duha ter poiskati veličino skupnosti, in ne bo le iskala hipnih zadoščenj. Sanjam Evropo, ki bo vključevala ljudstva in osebe z njihovimi tradicijami vred, ne da bi se zatekala k ideološkim in kolonialnim teorijam," je dejal papež.

Svetovni dan mladih sicer zajema cel teden verskih, kulturnih in prazničnih dogodkov, ki se vsaki dve ali tri leta odvije v drugem mestu. Letos poteka v času, ko se Cerkev vse pogosteje sooča z obtožbami o spolnih prestopkih duhovnikov.

Obremenjujoče poročilo o spolnih zlorabah

V tej luči je papež danes poudaril, da je treba uslišati "tesnobni krik" žrtev spolnih zlorab. V nagovoru duhovnikom v samostanu Jeronimos v portugalski prestolnici je dejal, da nekateri na Cerkev "gledajo z razočaranjem in jezo zaradi škandalov, ki so iznakazili njen obraz".

Februarja objavljeno poročilo neodvisne komisije je namreč pokazalo, da so duhovniki na Portugalskem od leta 1950 zlorabili najmanj 4815 otrok. Preiskava je pokazala tudi, da je cerkvena hierarhija sistematično poskušala prikriti zlorabe.

Skupina za podporo žrtvam je pred papeževim obiskom v Lizboni postavila tri velike oglasne panoje, na katerih je zapisano: "Katoliška cerkev na Portugalskem je zlorabila več kot 4800 otrok".

Po navedbah portugalske škofovske konference in organizacijskega odbora svetovnega dneva mladih se bo papež zasebno srečal z žrtvami zlorab, čeprav to srečanje za zdaj ni vključeno v uradni program.

Papež Frančišek je že po svoji izvolitvi leta 2013 škofom po vsem svetu sporočil, da morajo spoštovati politiko "ničelne tolerance" do duhovnikov, ki spolno zlorabljajo otroke. Leto zatem je organiziral tudi vrh o spolnih zlorabah in uvedel več reform, ki vključujejo nove obveznosti poročanja o zlorabah in prikrivanju.

Za varnost v Lizboni skrbi 16.000 članov civilne zaščite, zdravstvenikov in policistov. A policisti so prvi dan obiska izkoristili za proteste, stotnija jih je pred predsedniško palačo opoldne demonstrirala za višje plače in boljše delovne pogoje.

Papež prispel na Portugalsko