Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

V eni od vojašnic na obrobju Pariza je potekala tudi operacija urjenja za odziv na morebitni teroristični napad, imenovana Sentinelle – stražar.

Operacija Sentinelle je bila prvič aktivirana leta 2015, torej po terorističnih napadih v Franciji. Ker je bila stopnja teroristične ogroženosti pred olimpijskimi igrami v Parizu dvignjena na najvišjo mogočo, je na ulice Francije znova zakorakalo 10.000 vojakov.

Scenarij, ki so ga posebne enote preigravale v Parizu, vključuje prizor, ko skuša med patruljiranjem po mestu francoske oborožene sile napasti moški z nožem. Vojaki ga ranijo v nogo in mu odvzamejo nož.

"Odziv je jasen: ali začnemo streljati ali mu rečemo, naj tega ne počne," je dejal vodnik Adrien, poveljnik enote za protiteroristično delovanje. "Potem pa moramo ravnati strokovno in poklicati policijo."

Ker so olimpijske igre množični dogodek, je možnosti za tovrstne napade več, pove vodnik Adrien, ki priimka zaradi pravil francoske vojske ne sme razkriti.

"Moja glavna naloga med igrami je straža na taktičnih točkah," je dejal vodnik. "Skrbimo za mir, sodelujemo pa tudi s francosko policijo."

Do zdaj so igre potekale mirno. "Nič se ni zgodilo, za zdaj je vse mirno," je dejal vodnik in dodal, da je njegova skupina še vedno pripravljena. "Tu smo zbrali vse sile, da bi preprečili morebitne teroristične napade," je poudaril.

"Glavni namen vojske je torej preprečiti teroristične napade ter seveda zaščititi Francoze in tujce, ki pridejo spremljat olimpijske igre," je še dejal vodnik Adrien.

V mestu je namreč na stotisoče športnih navdušencev.

Pariz varuje tudi 10.000 vojakov