Na prvem, ekološkem, je po poročanju BBC-ja aktivist gibanja Ekološka vstaja in politik Aleksandar Jovanović – Ćuta predsedniku Aleksandru Vučiću sporočil, naj ob podpisovanju zakona o razlastninjenju pomisli na to, da "ima v Srbiji vsako gospodinjstvo vsaj po eno kladivo". Pri tem se je nanašal na to, da so na sobotnem protestu v Šabcu maskirani moški protestnike napadli s kladivi.

Jovanović je na Trgu republike v Beogradu danes napovedal nove zapore mostov in prometnic po Srbiji. Udeleženci protestov so vzklikali "vstaja, vstaja".

Na poznejšem protestu pa so zbrani zahtevali, da policija na prostost izpusti vse protestnike, ki so bili aretirani v soboto.

Med njimi je tudi Dragan Milovanović – Crni, ki se je v soboto v Šabcu stepel z moškim, ki je snemal protestnike in stal na bagru ob vozniku, ki je hotel zapeljati med protestnike. Milovanović je namreč hotel zaustaviti bager, saj voznik kljub pozivom protestnikov ni hotel ustaviti, ampak je nadaljeval vožnjo proti množici.

Po tem incidentu je v Šabcu skupina zamaskiranih moških s palicami in kladivi napadla ljudi, ki so v protest proti spremembam zakonov zaprli most.

Donedavni župan Šabca Nebojša Zelenović, ki je sodeloval pri zapori mosta, je v Beogradu danes napovedal nove proteste, dokler oblasti ne izpustijo Milovanovića in drugih. Zahteval je tudi, da oblasti povedo, kdo je policiji ukazal, da se umakne in dopusti, da bager napade protestnike.

Policija je aretirala protestnike tudi v Novem Sadu, kjer so prav tako protestno zaprli most.

Medtem protestniki izpostavljajo, da med aretiranimi ni organiziranih maskiranih moških, ki so s palicami napadli tiste, ki so sodelovali v zaporah.

Spremembe zakonov v korist Ria Tinte?

Protestniki so prepričani, da skuša vlada s spremembami omenjenih zakonov omogočiti investicijo Ria Tinte, ki namerava na severozahodu države odpreti rudnik litija. To pa bi po mnenju nasprotnikov za ta del države pomenilo ekološko katastrofo.

Številne organizacije, ki proteste za zaščito okolja, zadnje čase pa predvsem proti investiciji Ria Tinte, pripravljajo že dalj časa, so že pred časom, če bi parlament podprl sporna zakona – prvi lajša postopek razlastninjenja posameznikov, ko gre za javni interes, drugi pa znižuje potreben cenzus za referendum – napovedali zaporo cest, kar so tudi uresničili.

Sobotna zapora beograjske obvoznice. Foto: Reuters
Sobotna zapora beograjske obvoznice. Foto: Reuters