Slavje privržencev vladajoče stranke Gruzijske sanje na ulicah Tbilisija. Foto: Reuters
Slavje privržencev vladajoče stranke Gruzijske sanje na ulicah Tbilisija. Foto: Reuters

Po podatkih gruzijske volilne komisije so prešteti skoraj vsi glasovi. Po njih so Gruzijske sanje prejele 54,08 odstotka glasov. Izidi kažejo na prepričljivo zmago stranke Gruzijske sanje, ki jo vodi milijarder Bidzina Ivanišvili, kar stranki zagotavlja udobno večino v parlamentu.

Ivanišvili, ki je v predvolilni kampanji poudarjal, da je glavni cilj Gruzije, da se ne vpleta v vojno v Ukrajini, je v soboto zvečer že razglasil zmago. Dodal je, da so dosegli najboljši izid po letu 2012 in da so v nekaterih podeželskih območjih dobili kar 90 odstotkov glasov. "Po svetu se redko zgodi, da kakšna stranka v tako težkih razmerah doseže tako dober izid. To je kazalnik nadarjenosti gruzijskega ljudstva," je dejal.

Evropska pot Gruzije pod vprašajem

Stranka Gruzijske sanje je na oblast prišla leta 2012. Stranka je sprva zasledovala bolj liberalne, prozahodne politike. Drugi mandat, ki si ga je zagotovila leta 2020, pa je prinesel retoričen in zakonodajni obrat vladajočih.

Med drugim je vlada liberalnejši del javnosti nedavno razburila s sprejetjem zakona o tujem vplivu, ki zaostruje nadzor nad civilno družbo, in zakona o družinskih vrednotah in zaščiti mladoletnikov, ki omejuje pravice skupnosti LGBTQI+. Zakonodajne spremembe so odkrito kritizirali tudi v Bruslju, zaradi česar so evropski voditelji sporočili, da je gruzijsko približevanje Evropski uniji ustavljeno.

Vodstvo Gruzijskih sanj sicer vztraja, da si še naprej prizadevajo za članstvo v EU-ju, vendar se to kljub statusu kandidatke, ki ga je lani Bruselj podelil Gruziji, zdi vse manj verjetno.

Proevropska opozicija trdi, da so bile volitve ukradene. Foto: Reuters
Proevropska opozicija trdi, da so bile volitve ukradene. Foto: Reuters

Opozicija opozarja na volilne nepravilnosti

Razdrobljena opozicija, zbrana za idejo bolj zahodno usmerjene Gruzije, je skupaj osvojila 37,6 odstotka glasov, kar je bistveno manj od pričakovanj. V opoziciji poudarjajo, da ne priznavajo izidov volitev. Vodja največje opozicijske stranke Združenje narodnega gibanja (UNM) Tina Bokučava je dejala, da gre za "ponarejene" izide in "ukradene" volitve, ter izrazila upanje, da bo opozicija enotna v povolilnih aktivnostih. Zaprti opozicijski voditelj in nekdanji predsednik Gruzije Mihail Sakašvili je prek Facebooka pozval k množičnim protestom.

Ti izidi se močno razlikujejo od izidov vzporednih volitev, ki so jih opravili zahodni anketarji, piše BBC. Po njih so Gruzijske sanje dobile 40,9 oziroma 42 odstotkov glasov, opozicija pa 51,9 oziroma 48 odstotkov. Vzporedne volitve, ki jih je izvedla vladi naklonjena televizijska postaja Imedi, pa so Gruzijskim sanjam napovedale 56 odstotkov glasov.

Mednarodni opazovalci opozarjajo na neenake pogoje in pritiske na volivce

Volitve je spremljalo tudi več domačih in tujih opazovalcev, med njimi je dogajanje spremljala tudi skupna opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, Sveta Evrope, Nata in Evropskega parlamenta.

Po mnenju misije je bil volilni dan parlamentarnih volitev dobro organiziran, a ga je zaznamovalo napeto okolje. Člani misije so opozorili na neenake pogoje in povedali, da ti vplivajo na zaupanje v izid volitev. Dodali so še, da široka izbira, ki je bila volivcem ponujena, "ni dovolj za uskladitev volitev z mednarodnimi demokratičnimi načeli", in opozorili na nazadovanje demokracije v Gruziji.

Opazovalci Evropskega parlamenta so medtem sporočili, da so bili priča številnim kršitvam, pa tudi fizičnim napadom na opazovalce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Globoko smo zaskrbljeni zaradi nazadovanja demokracije v Gruziji. Potek včerajšnjih volitev je žal dokaz za to," so dodali.

Ena izmed lokalnih opazovalnih organizacij je medtem opozorila, da bi morali volilne izide razveljaviti, saj imajo poročila o ustrahovanju volivcev in kupovanju glasov.

Orban v ponedeljek v Gruzijo, predstavniki EU-ja pozivajo k preiskavi

Gruzijska vlada je sporočila, da bo glavno mesto Tbilisi v ponedeljek obiskal madžarski premier Viktor Orban, čigar država trenutno predseduje Svetu EU-ja. Orban je sicer vladajoči stranki Gruzijske sanje za zmago čestital že v soboto, še pred objavo uradnih izidov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na poročila o nepravilnostih se je medtem odzval tudi odhajajoči predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je na omrežju X pozval k neodvisni preiskavi. Ob tem je izrazil namero, da bo Gruzijo umestil na urnik neformalnega srečanja evropskih voditeljev v Budimpešti 8. novembra.

K hitri, transparentni in neodvisni preiskavi obtožb o volilnih nepravilnostih volilno komisijo Gruzije in druge pristojne organe pozivata tudi Evropska komisija in visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. V skupni izjavi poudarjajo, da je nepravilnosti treba razjasniti, kar je nujen korak za ponovno vzpostavitev zaupanja v volilni proces.

Ob tem poudarjajo, da je zdaj ključen konstruktiven in vključujoč dialog v celotnem političnem spektru. EU v skladu s sklepi Evropskega sveta Gruzijo poziva, naj sprejme celovite demokratične reforme. Ob tem EU opozarja, da je treba razveljaviti vsako zakonodajo, ki ogroža temeljne pravice in svoboščine gruzijskih državljanov ter je v nasprotju z vrednotami in načeli, na katerih temelji EU.

V Gruziji zmagala vladajoča stranka Gruzijske stanje