Policija je uporabila tudi vodni top. Foto: Reuters
Policija je uporabila tudi vodni top. Foto: Reuters

Policija je lovila ljudi, za katere je sumila, da bi se lahko zbrali v nasilne skupine, kot tiste, ki so na prejšnjih protestih razbijali trgovine in vozila, poroča ameriška tiskovna agencija Associated Press.

Policija je proti koncu protesta zoper zbrane uporabila vodni top.

Proti predlogu zakona že več koncev tedna potekajo demonstracije. Kritiki namreč opozarjajo, da bi lahko zakon okrnil medijsko svobodo in otežil izpostavljanje policijskega nasilja. Zaradi pritiska javnosti se je vladajoča stranka predsednika Emmanuela Macrona odločila, da bodo spremenili sporni 24. člen predloga, ki govori o snemanju policistov. A nasprotniki zahtevajo popoln umik predloga zakona.

Protesti so potekali tudi v drugih mestih po državi. V Lyonu so oblasti sporočile, da so aretirali pet ljudi, ki naj bi napadli policiste in hoteli ropati trgovine.

Francoska policija je pogosto tarča obtožb o rasizmu in nasilju. Konec novembra je javnost razburil posnetek belih policistov, ki pretepajo neoboroženega temnopoltega glasbenega producenta v njegovem pariškem studiu. Policija je nedavno tudi nasilno porušila šotorišče prebežnikov v Parizu.

Macron je v pismu vodji policijskega sindikata napovedal, da načrtuje srečanje v januarju, na katerem bi med drugim razpravljali tudi o izboljšanju odnosov med policijo in prebivalci, poroča Al Džazira.