Goreči avtomobil med izgredi v Nanterru. Foto: Reuters
Goreči avtomobil med izgredi v Nanterru. Foto: Reuters

Po poročanju francoskega časopisa Le Monde je policija sprva domnevala, da je najstnik namenoma zapeljal proti policistom, da bi jih poškodoval. Vendar pa videoposnetek, objavljen na spletu, katerega pristnost je preverila francoska tiskovna agencija AFP, pripoveduje drugačno zgodbo.

Na njem je videti dva policista med ustavljanjem vozila. Eden od njiju skozi okno usmeri orožje v voznika in zdi se, da strelja iz neposredne bližine, ko ta poskuša odpeljati stran. Na posnetku je tudi slišati besede: "Ustreljen boš v glavo." Vendar ni jasno, kdo jih je izrekel, poroča BBC.

Najstnik, ki so ga identificirali kot Naëla M., je kljub pomoči reševalnih služb umrl zaradi strelnih ran v prsni koš. Med streljanjem sta bila v avtomobilu še dva potnika, izmed katerih je eden pobegnil, drugega mladoletnika pa je policija pridržala.

Policist, ki je streljal, je bil pridržan zaradi obtožb umora. Policijski nadzorni organ (IPGN) je začel notranjo preiskavo incidenta. Notranji minister Gerald Darmanin je pozneje sporočil, da sta bila policista stara od 38 do 40 let.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vodja pariške policije Laurent Nunez je za francosko televizijo BFMTV dejal, da je bilo policistovo dejanje "vprašljivo", čeprav je v svoji oceni incidenta dopustil možnost, da se je morda počutil ogroženega.

Notranji minister Darmanin je dejal, da je videoposnetek "šokanten", vendar je javnost pozval, naj "spoštujejo žalovanje družine in domnevo nedolžnosti policije".

Vodja levice Jean-Luc Mélenchon je na drugi strani obsodil ravnanje policije. "Ta nenadzorovana policija diskreditira avtoriteto države. Treba jo je popolnoma prevetriti," je dejal in dodal, da "nihče nima pravice ubijati, razen v samoobrambi".

Nemiri v Nanterru: protestniki zažgali 40 vozil

Po incidentu so v več krajih po Franciji izbruhnili protesti. Protestniki policijo obtožujejo čezmerne uporabe sile, člani družine ubitega najstnika pa so jih obtožili tudi laganja. Odvetnica družine Jennifer Cambla je policista obtožila "eksekucije" najstnika.

V Nanterru na zahodnem robu Pariza, kjer je bil najstnik ubit, je potekalo več protestov.

Notranje ministrstvo je mobiliziralo 2000 policistov, ki so s solzivcem razgnali protestnike. Ti so jih napadli z ognjemeti, postavljali barikade, zažigali avtomobile in smetnjake ter uničevali nadstreške avtobusnih postaj. Protestniki so skupno zažgali 40 avtomobilov.

Nemiri so se razširili tudi v nekatere bližnje kraje – v mestu Mantes-la-Jolie so zanetili ogenj v mestni hiši. Policija je uporabila solzivec in gumijaste naboje, vendar se je morala umakniti. Skupno je bilo med izgredi aretiranih 31 ljudi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je smrt najstnika označil kot "nerazložljivo in neodpustljivo". V odzivu je izrazil pričakovanje, da bo sodstvo opravilo svoje delo v miru in da bo čim prej razkrita resnica o tragičnem dogodku. Predsednik je ob tem družini umrlega v imenu ljudstva izrazil sožalje.

Lani med prometnim nadzorom umrlo 13 ljudi

Incident sledi podobnemu primeru, ko je pred dvema tednoma policija v mestu Angouleme na zahodu Francije ustrelila in ubila 19-letnika, ki se domnevno ni pravočasno ustavil ob nadzoru prometa.

Lani je v Franciji zaradi streljanja policistov med nadzorom prometa umrlo 13 ljudi, kar je največ do zdaj. Leta 2020 sta umrla dva človeka in leta 2021 trije.

V Franciji nemiri po smrti 17-letnika med policijsko kontrolo