Merih Demiral, ki kaže znak skrajno desnih Sivih volkov. Foto: Reuters
Merih Demiral, ki kaže znak skrajno desnih Sivih volkov. Foto: Reuters

Da bi turški navijači kljubovali kazni evropske nogometne zveze Uefe, naj bi s skupinskim "volčjim pozdravom" na sobotni tekmi med Turčijo in Nizozemsko pokazali podporo kaznovanemu nogometašu, ki so mu prepovedali igrati na dveh tekmah.

Nemški policijski sindikat medtem poziva turške navijače, naj ne uresničijo napovedi o kolektivnem volčjem pozdravu na tekmi proti Nizozemski.

"Za politiko ni prostora na nogometnem igrišču," je dejal vodja sindikata Jochen Kopelke, ki je po poročanju nemškega portala Deutsche Welle posvaril pred uporabo ekstremističnih simbolov.

Znak skrajno desnih Sivih volkov v Nemčiji sicer ni prepovedan, v nasprotju z Avstrijo ali Francijo.

Skrajno desna nasilna skupina

Sivi volkovi so pred 31 leti zagrešili umor Alevitov in so strah in trepet Kurdov in drugih etničnih manjšin v Turčiji, njihov predstavnik pa je ultranacionalistična stranka MHP, zaveznica predsednika Turčije Recepa Tayyipa Erdogana, je za Televizijo Slovenija poročala Maja Derčar.

Skupina je izvajala napade tudi na levičarje, Armence, Grke in pripadnike drugih etničnih manjšin v Turčiji.

Znak skrajno desne skupine kot izraz nacionalnega ponosa

Prepovedi igranja za Demirala nasprotuje turška vlada, češ da ni šlo za politično gesto, pač pa izkazovanje nacionalnega ponosa. Tudi Demiral je dejal, da je želel le izraziti ponos na to, da je Turek in da znak ne vsebuje kakšnega skritega sporočila.

Erdogan, ki si bo ogledal sobotno tekmo med Turčijo in Nizozemsko, ima kritike pozdrava Sivih volkov za pretirane. Enači ga z orlom na nemških in petelinom na francoskih majicah.

Odzivi v Turčiji so mešani. "To ni prav. Zakaj bi moral biti kaznovan? Ni naredil ničesar narobe," je dejala 56-letna Suna Belkavli. 63-letni Ahmet Ozdil pa je dejal, da nasprotuje temu znaku. "Gre za mednarodno nogometno prizorišče. Mislim, da je narobe tam delati politične stvari," je dejal.

Turška skupnost v Nemčiji ni politično homogena. Tam živi mnogo nasprotnikov turških oblasti, pa tudi Turki, ki se pritožujejo zaradi ponižanja v državi gostiteljici, Sivi volkovi in Erdogan pa jim vlivajo ponos.

Evropsko nogometno prvenstvo v Nemčiji dobilo politično razsežnost