Poljska je prebežnike z Bližnjega vzhoda pričakala z bodečo žico in oboroženimi vojaki. Foto: EPA
Poljska je prebežnike z Bližnjega vzhoda pričakala z bodečo žico in oboroženimi vojaki. Foto: EPA

Konec lanskega avgusta so poljski vojaki na kopenskih odsekih meje že postavili začasno ograjo iz bodeče žice, visoko približno dva metra in pol. Januarja so nato bodečo žico zamenjali s pet metrov in pol visoko ograjo, opremljeno z detektorji gibanja in nadzornimi kamerami. Za projekt je Poljska sicer predvidela proračun v višini 366 milijonov evrov.

Sorodna novica Prebežniki ujeti med beloruskim izkoriščanjem in nasiljem ter zavračanjem EU-ja

Do konca junija je poleg tega še v veljavi odlok poljskega notranjega ministra Mariusza Kaminskega, v skladu s katerim je trikilometrski obmejni pas prepovedano območje. Vendar pa, kot je za časopis Rzeczpospolita zatrdil tiskovni predstavnik poljskega notranjega ministrstva, trenutno preučujejo podaljšanje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Poljsko-beloruska meja je sicer dolga 418 kilometrov, od tega je 186 kilometrov poteka po kopnem, preostali del pa po jezerih in rekah. Razmere na tem območju so se zaostrile lani pozno poleti in jeseni, ko je na tisoče prebežnikov poskušalo vstopiti v EU, poljske oblasti pa so jih tudi nasilno vračale v Belorusijo.

EU je takrat obtožil beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da namenoma dovaža prebežnike s kriznih območij po svetu na zunanjo mejo EU-ja, s čimer želi pritiskati na Zahod.

Z dvigom temperatur v zadnjih mesecih se je znova povečalo število poskusov prihodov prebežnikov. Po poročanju poljske obmejne policije je v četrtek mejo med Poljsko in Belorusijo poskušalo prečkati 20 Alžircev.