Obrambni minister Mariusz Blaszczak in podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski.  Foto: EPA
Obrambni minister Mariusz Blaszczak in podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. Foto: EPA

Poljska vlada je večji del pomoči gospodarstvu v času pandemije financirala s pomočjo obveznic, ki so jih izdale različne institucije, med njimi državna razvojna banka BGK ali državni sklad PFR, pri čemer je država njihov porok. Na ta način se je država izognila, da bi tovrstno financiranje vključila v državni proračun, zaradi česar ji je računsko sodišče očitalo pomanjkanje transparentnosti.

Obrambni minister Mariusz Blaszczak je v torek napovedal, da bo vlada ustanovila sklad za podporo obrambnih sil, ki ga bodo financirale obveznice, ki jih bo izdal BGK, zakladniške obveznice, državni proračun in dobički centralne banke. Zanje bo jamčila vlada. "To je rešitev, ki je bila uporabljena za covidni sklad. Pri tem bi rad močno poudaril, da bo sklad za podporo obrambnih sil vodil BKG, zato zanj ne bo potrebna dodaten organ oz. institucija."

Pri tem ni natančno pojasnil, koliko bosta razširitev in modernizacija oboroženih sil stali. Je pa vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski napovedal, da bodo za vojsko namenili "občutno več" kot dva odstotka BDP-ja, kolikor je Natova zahteva. Poljska sicer že zdaj za vojsko namenja več kot dva odstotka BDP-ja. "Bolje je biti varen in malo bolj zadolžen," je dejal Kaczynski.

Foto: EPA
Foto: EPA

Nov zakon ima 720 členov

Kot navaja portal NFP, sta Kaczynski in Blaszczak razgrnila glavne točke okrepitve poljskih obrambnih sil. Nov zakon, ki ima 720 členov, bi po načrtu vlade nadomestil obstoječi zakon s 14 členi.

Kaczyński je dejal, da mora imeti država, ki je hkrati tudi vzhodna mejna država Nata in EU-ja, "močne in neodvisne odvračilne sile". Ob tem je dejal, da je Natov mehanizem kolektivne obrambe zelo močan, a da lahko organizacija sile organizira z zamikom. S prstom je pokazal tudi na naraščajoče nevarnosti za poljsko varnost. "Razmere so se poslabšale: imamo hibridno vojno, provokacije, rusko vojsko in ruske imperialne ambicije."

Po njegovih besedah je bil cilj ruskih vojaških vaj zagotoviti, da bodo enote "pripravljene na ofenzivne akcije" in da Moskva "dela korake" v smeri obnovitve svojega imperija v mejah pred letom 1991.

Poleg povečanja števila vojakov nov vladni načrt uvaja tudi nove vrste vojaških enot. Blaszczak je tako napovedal tudi ustanovitev kibernetičnih obrambnih sil, da bi lahko odgovarjale na izzive 21. stoletja.

Vlada želi tudi spodbuditi, da bi se vojski priključilo več ljudi in da bi v njej tudi ostali. "Želimo izkušene, profesionalne vojake, ki, če jim to zdravje dopušča, nadaljujejo svoje delo," je dejal obrambni minister. V ta namen bodo ponudili tudi finančne spodbude: vojaki, ki bodo v vojski ostali 25 let, bodo dobili 325 evrov, tisti, ki bodo del vojske 28 let, pa 540 evrov. Tovrstna finančna spodbuda je že praksa v drugih državnih organih, med drugim v policiji, pri organih mejnega nadzora, gasilcih in zaporniških paznikih.

Namesto 110.000 je cilj 250.000 vojakov

Blaszczak je dejal, da je cilj obrambnega ministrstva imeti več kot 250.000 poklicnih vojakov in več kot 50.000 članov teritorialnih obrambnih sil, ki jih sestavljajo poklicni vojaki in delno rezervisti. Lani je imela Poljska okoli 110.000 poklicnih vojakov. Čeprav se je govorilo o tem, da naj bi Poljska znova uvedla obvezno služenje vojaškega roka, se vlada za to ni odločila.