Poljski voditelji ob podpisu koalicijske pogodbe v Varšavi lani. Foto: Reuters
Poljski voditelji ob podpisu koalicijske pogodbe v Varšavi lani. Foto: Reuters

Zakonodaja določa, da podjetja zunaj Evropskega gospodarskega prostora ne bi smela imeti kontrolnega deleža v poljskih medijskih podjetjih.

Zakonodaja bi ameriško skupino Discovery prisilila k prodaji večinskega deleža v zasebni televizijski mreži TVN, ki je na svojem informativnem programu kritična do vlade.

Današnje zasedanje poljskega parlamenta so sicer zaznamoval zapleti glede glasovanja o omenjeni zakonodaji. Poslanci so sprva na predlog opozicije z 229 glasovi za in 227 proti prekinili sejo parlamenta in tako preložili glasovanje o predlogu zakona o medijih.

Nato pa je predsednica parlamenta Elzbieta Witek iz vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) ponovila glasovanje, ker da pred tem ni določila datuma nadaljevanja seje. Na vnovičnem glasovanju je 229 poslancev glasovalo proti prekinitvi seje, tako da so že danes odločali o usodi zakona. Deset poslancev se je sicer vzdržali pri glasovanju.

Do zapletov v parlamentu prihaja, potem ko je v torek razpadla vladajoča koalicija. Premier Mateusz Morawiecki je namreč odstavil svojega podpredsednika in ministra za razvoj Jaroslawa Gowina, ki je eden od vodij koalicijskih strank. Gowin je ob tem potrdil, da to pomeni konec zavezništva konservativnih strank in koalicije.

"To pomeni konec Združene desnice in razpad koalicije," je povedal Gowin, vodja stranke Sporazum, ki je ena od treh strank v koaliciji pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS). Skupaj so se stranke neformalno združile tudi v zavezništvu Združena desnica.

Predtem je Morawiecki poslal pismo predsedniku države Andrzeju Dudi, v katerem odstavlja Gowina s položaja podpredsednika vlade in ministra, je sporočil vladni govorec Piotr Mueller. Govorec je ob tem izrazil prepričanje, da lahko Združena desnica v parlamentu še vedno zbere zadostno podporo.

Stranka Sporazum ima v parlamentu trenutno deset poslancev, po volitvah jih je imela 20, vseeno pa je koalicija s tem ob večino in bi se morala v prihodnje zanašati tudi na glasove skrajne desnice. Vlada pa z odhodom Sporazuma ne propade avtomatično, saj bi bilo nujno glasovanje o nezaupnici.

Jabolko spora – reforme po covidu

Jabolko spora naj bi bil sicer obsežen dogovor o družbenih in gospodarskih spremembah po epidemiji covida-19. Vladni govorec je danes zagotovil, da ta dogovor, ki so ga že podpisali vsi trije vodje koalicijskih strank, ostaja odgovor na krizo po epidemiji.

Premier naj bi sicer očital Gowinu in drugim članom Sporazuma, da niso dejavno sodelovali pri reformah, med drugim na področju davkov. Gowin pa je danes ponovil, da ne more privoliti v zvišanje davkov.

Dodatno naj bi Gowin nasprotoval tudi spremembam zakona o medijih, ki bi zelo otežil delovanje tujih medijev na Poljskem. Po oceni Gowina bi to predvsem obremenilo odnose med Poljsko in ZDA. Zaradi zakona bi bilo vprašljivo nadaljnje delovanje televizije TVN, ki velja za kritično do PiS-a.

Vladna kriza na Poljskem