Nasprotniki pravice do splava redno prirejajo shode proti spremembam zakonodaje na tem področju. Foto: EPA
Nasprotniki pravice do splava redno prirejajo shode proti spremembam zakonodaje na tem področju. Foto: EPA

V skladu s predlogom spremembe zakona bi bil dovoljen dostop do jutranje tabletke, pomoč pri splavu v prvih tednih nosečnosti in splav zaradi okvare ploda.

Z zavrnitvijo ostaja v veljavi zdajšnja zakonodaja, ki jo je leta 2020 zaostrila prejšnja vlada pod vodstvom konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS), po kateri je splav zakonit samo v primerih posilstva, incesta in v primerih, ko je ogroženo zdravje ali življenje nosečnice.

Vladna koalicija pod vodstvom premierja Donalda Tuska je po prevzemu vodenja vlade decembra lani obljubila liberalizacijo zakonodaje na področju prekinitve nosečnosti, na katerem ima Poljska eno najstrožjih prepovedi v Evropi.

A glasovanje v parlamentu, v katerem so poslanci spremembe zavrnili z 218 glasovi proti 215, je pokazalo na razkol v vladni koaliciji glede vprašanja splava, saj je proti liberalizaciji zakonodaje glasovala skoraj večina poslancev koalicijske konservativne Poljske ljudske stranke (PSL), ki so se pri zavrnitvi pridružili opozicijskemu PiS-u.

Tokrat je parlament glasoval o prvem izmed štirih predlogov omilitve omejitev splava. Tako so še vedno v igri ostali predlogi spremembe zakonodaje, pri čemer dva od njih dovoljujeta splav do 12. tedna nosečnosti, po tretjem predlogu, ki ga predlaga koalicijsko zavezništvo Tretja pot, v katerem sodelujeta PSL in stranka Poljska 2050, pa bi se vrnili na stanje izpred leta 2020 in različico iz leta 1993, ko je bil splav dovoljen v primeru hudih okvar ploda.

Premier Tusk še ni uresničil predvolilne obljube o liberalizaciji pravice do splava. Foto: Reuters
Premier Tusk še ni uresničil predvolilne obljube o liberalizaciji pravice do splava. Foto: Reuters

Duda že prej napovedal uporabo veta

Tudi če bi danes poslanci potrdili liberalizacijo splava, bi zakon naletel na zavrnitev predsednika Andrzeja Dude, ki je pred dnevi napovedal, da bo uporabil predsedniški veto in ne bo podpisal nobenega zakona na tem področju.

Njegovo napoved je nato v četrtek kritiziral predsednik poljskega parlamenta Szymon Holownia. "Če želi Duda imeti svoje zasebno pokopališče zakonskih predlogov, naj ga ima, vendar na svoji mizi," je dejal.

Zagovorniki pravice do splava in predstavniki nevladnih organizacij, ki ženskam na Poljskem pomagajo opraviti splav pri neželeni nosečnosti – na primer z zagotavljanjem tabletk za prekinitev nosečnosti, pridobljenih v drugih državah – so že izrazili razočaranje nad zavrnitvijo parlamenta.

"Zdravniki se bodo še naprej bali izvajati splave, prijatelje pa lahko pošljejo v zapor, ker bodo pomagali svojim prijateljem. Ženske se bodo še naprej bale za svoje zdravje in življenja," je na omrežju X zapisala namestnica ministra za družino Aleksandra Gajewska.

Feministične organizacije so že pred leti ob zaostritvah zakonodaje opozarjale, da vsako leto 100.000 Poljakinj prekine nosečnost z uporabo tablet za splav, ki so na Poljskem prepovedane, ali pa v tujini.

Leta 2022 so v državi zakonito izvedli samo 161 umetnih prekinitev nosečnosti, medtem ko so jih pred zaostritvijo zakonodaje leta 2020 opravili približno 2000.