Foto: EPA
Foto: EPA

Številni prebivalci, tudi mladi, priložnost iščejo na zahodu, kjer se ubadajo s pomanjkanjem delovne sile. Srbija in Albanija sta v zadnjih desetih letih izgubili več kot pol milijona prebivalcev, število delovno sposobnih ljudi naj bi se v Bosni in Hercegovini do leta 2050 zmanjšalo za polovico.

V Romuniji v treh desetletjih štiri milijone manj ljudi

Skrbijo tudi podatki Romunije, ki je imela leta 1990 več kot 23 milijonov prebivalcev, danes jih tam živi štiri milijone manj. Glavni vzrok je odseljevanje, tudi mladih, ki menijo, da doma nimajo priložnosti za dobro izobraževanje in službe.

Četrtina starih med 18 in 35 let je odločena, da bo vsaj začasne službe poiskala v tujini, desetina jih namerava oditi za vedno. "Tudi sama razmišljam o tem, saj je v tej državi nemogoče živeti. Razlika med tem, koliko zaslužimo in koliko potrebujemo za dostojno življenje, je prevelika. Pet mesecev sem s pomočjo izmenjave Erasmus preživela v Italiji. Mislim, da se bom po koncu študija preselila tja," pove mlada Romunka.

Odhod vsakega državljana je velika izguba za Romunijo, pravi ministrica za družine in mlade Natalia Intotero, ki pa recepta za to, da bi trend obrnili, nima.

Migracije z Balkana se dogajajo dalj časa

Migracije z Balkana niso novost, spomnimo se 60. in 70. let prejšnjega stoletja in množice t. i. gastarbeiterjev v Nemčiji, Avstriji. Danes so ob službah in študiju med razlogi za zapuščanje držav tudi korupcija, nepotizem, stanje demokracije, vladavine prava, svobode medijev. V teh državah imajo zdaj sami težave s pomanjkanjem delovne sile – od turizma, zdravstva do IT-sektorja, priložnost tu zato iščejo predvsem delavci iz azijskih držav.

Napovedi Združenih narodov pa kažejo, da bo v šesterici držav zahodnega Balkana, kandidatk za članstvo v Evropski uniji, število prebivalcev do leta 2050 upadlo z zdajšnjih 17 na manj kot 14 milijonov.

V absolutnem številu se največji osip napoveduje Srbiji – s sedanjih 6,8 milijona na 5 in pol milijona, kar je okoli 18 odstotkov manj. V Bosni in Hercegovini naj bi leta 2050 živelo skoraj 23-odstotkov manj ljudi, v Albaniji petina. Najmanjši, 3,6-odstotni upad pa naj bi bil na Kosovu, ki pa so ga ljudje množično zapuščali že v zadnjih letih.