Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po 97 odstotkih preštetih glasov je na 3. mestu za Macronom in Marine Le Pen kandidat bolj levega pola levice Jean-Luc Melenchon, ki je prejel 21,95 odstotka glasov, na četrtem mestu sledi še en radikalni desničar Eric Zemmour s 7,05 odstotka glasov, sledi kandidatka desnosredinskih republikancev Valerie Pecresse s 4,79 odstotka glasov, potem kandidat ekologov Yannick Jadot s 4,58 odstotka glasov in Jean Lassalle s 3,16 odstotka glasov, drugi kandidati, tudi pariška županja Anne Hidalgo, kandidatka socialistov, pa so prejeli manj kot tri odstotke glasov.

Sorodna novica Predsedniške volitve v Franciji – v drugi krog Emmanuel Macron in Marine Le Pen

"Nič ni še odločeno, bitka, ki jo bomo bíli naslednjih 15 dni, bo odločilna za Francijo in Evropo," je dejal Macron in pozval volivce, naj ga 24. aprila podprejo in tako preprečijo, da bi skrajna desnica prevzela vodenje drugega največjega evropskega gospodarstva.

Ifop: 51 % za Macrona, 49 % za Le Pen

Ifopove napovedi kažejo zelo tesen izid v 2. krogu: Macron naj bi prejel 51 odstotkov glasov, Marine Le Pen pa 49 odstotkov, druge javnomnenjske raziskave pa kažejo malce višjo podporo Macronu, do 54 odstotkov. Pred petimi leti je Macron v 2. krogu močno zmagal s 66,1 odstotka glasov.

Po petih letih na oblasti je Macron s svojim trdim slogom vodenja države, medtem ko je Marine Le Pen v zadnjih letih uspelo zmehčati podobo skrajno desničarske političarke, pred velikim izzivom, ko se mora boriti, da bo znova pridobil glasove volivcev, ki jih je razočaral. Kot navaja Reuters, ne more računati, da bo drugi krog tradicionalno potekal v znamenju prepričevanja volivcev, da morajo preprečiti vzpon skrajne desnice na oblast.

Macron se je pozno vključil v volilno kampanjo. Foto: Reuters
Macron se je pozno vključil v volilno kampanjo. Foto: Reuters

Macron storil več napak, med drugim ni šel na teren

Še pred mesecem dni se je zdelo, da bo Macron udobno zmagal in osvojil nov mandat: država je imela močno gospodarsko rast, opozicija je bila razdrobljena, sam pa je igral vidno vlogo v poskusu vplivanja na vojno v Ukrajini, med drugim je večkrat govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Kot ugotavljajo analitiki, pa je volilni izid delno tudi posledica tega, da se je pozno vključil v volilno kampanjo, kot napako pa označujejo tudi odločitev, da namesto obiskovanja podeželja organizira le en velik shod zunaj Pariza.

Že danes se Macron odpravlja v industrijski center na severu države, trdnjavo modrih ovratnikov, ki sicer v večini podpirajo Marine Le Pen. V pokrajini Hauts-de-France je osvojila 33 odstotkov glasov, medtem ko so kandidati na levici v tej regiji osvojili okoli 27 odstotkov glasov. V drugem krogu bo odločilno, kako se bodo prerazporedili glasovi volivcev, ki so v 1. krogu podprli levo usmerjene kandidate.

Marine Le Pen je mesece obiskovala mesta in vasi

Na drugi strani je Marine Le Pen v zadnjih tednih pred volitvami uspelo stopiti več kot 10-odstotno prednost Macrona. Do začetka ruske invazije velika občudovalka Vladimirja Putina je v zadnjih mesecih obiskala številna mesta in vasi po državi, osredinila pa se je predvsem na vprašanja, povezana z življenjskimi stroški, ki tarejo številne državljane. Kot je ves čas poudarjala, je ona tista, ki bo zaščitila šibkejše in združila narod, ki je naveličan svoje elite.

"Kar bo na kocki 24. aprila, je izbira družbe, izbira civilizacije," je dejala podpornikom. "V Francijo bom vrnila red."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francija na razpotju?

Če bi Marine Le Pen uspelo 24. aprila zmagati, bi to pomenilo veliko spremembo v francoski politiki. Francija je poleg Nemčije eden od gonil evropske integracije, medtem ko evroskeptična francoska političarka na EU gleda zgolj kot na zavezništvo suverenih držav. V zadnjih letih je sicer spremenila dikcijo in in ne podpira več izstopa Francije iz EU-ja. Skeptična je tudi do Nata.

Melenchon: "Niti en glas za Le Pen"

Preostali kandidati, z izjemo četrtouvrščenega Zemmourja, so že po objavi delnih izidov pozvali volivce, naj v drugem krogu glasujejo proti skrajni desnici, proti njeni kandidatki Marine Le Pen. Valerie Pecresse je posvarila pred "katastrofalnimi posledicami," če bi Macron izgubil, medtem ko je Anne Hidalgo podpornike pozvala, naj glasujejo za Macrona, da "Francija ne bo zapadla v sovraštvo". "Niti en glas za Le Pen," je bil še ostrejši Melenchon. Kljub pozivom, naj glasujejo za Macrona, pa niso varčevali tudi s kritikami proti njemu. "Macron se je igral z ognjem," je dejala kandidatka republikancev Valerie Pecresse.

Pogovor z Edvardom Kovačem o predsedniških volitvah v Franciji
Macron in Le Pen v drugi krog