Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili. Foto: EPA
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili. Foto: EPA

"Predsednica Zurabišvili je zavrnila podpis zakona in ga vrnila v parlament, ne da bi nanj vložila veto," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočila tiskovna predstavnica gruzijske predsednice.

Pričakuje se, da bo zakon namesto nje podpisal predsednik parlamenta in član vladajoče stranke, ki je zakon predlagala, Šalva Papuašvili.

Tudi če bi Zurabišvili na zakon vložila veto, bi tega poslanci in poslanke vladajoče stranke Gruzijske sanje v parlamentu lahko odpravili z večino.

Zakon zadeva "omejevanje propagande istospolnih razmerij in incesta" v izobraževalnih ustanovah in na televiziji, prepoveduje spremembo spola, homoseksualnim in transspolnim osebam onemogoča posvojitve ter razveljavlja v tujini sklenjene istospolne zakonske zveze.

Do zakona so kritične gruzijska opozicija, ki je glasovanje o predlogu zakona v parlamenta bojkotirala, nevladne organizacije, Unija in ZDA, ki so oblasti v Tbilisiju večkrat pozvale k njegovemu umiku. Po mnenju Bruslja namreč takšen zakon državo oddaljuje od članstva v povezavi.

Tako EU kot ZDA Gruzijo že dalj časa pozivajo tudi k umiku zakona o tujem vplivu, ki je v veljavo stopil junija, rekoč, da ta državo prav tako odmika od članstva v Uniji.