Septembra ustanovljena protikorupcijska stranka Nadaljujemo spremembe je osvojila 25,4 odstotka glasov, konservativna stranka Gerb pa 22,2. Tako so se povečale možnosti, da bi se politična kriza v Bolgariji vendarle razrešila.

Petkov ob oddaji glasovnic. Foto: EPA
Petkov ob oddaji glasovnic. Foto: EPA

Stranka Nadaljujemo spremembo (PP), ki je bila ustanovljena septembra, je glede na začasne izide po preštetih 60 odstotkih glasov na že tretjih volitvah letos osvojila 25,4-odstotno podporo. Eden od ustanoviteljev stranke Kiril Petkov je v nedeljo zvečer izrazil prepričanje, da bi lahko vodil široko vladno koalicijo.

Bolgarski politični analitiki napovedujejo, da bi lahko stranka Nadaljujmo spremembe koalicijo oblikovala s socialistično stranko BSP, konservativno koalicijo Demokratična Bolgarija in populistično stranko Obstaja takšen narod (ITN). Prvi veliki politični izziv bo sprejetje državnega proračuna za leto 2022. Bolgarija pričakuje tudi prva sredstva iz evropskega sklada za obnovo po pandemiji covida-19.

41-letni Petkov in 44-letni Asen Vasilev, ki sta skupaj ustanovila PP, trdita, da sta pripravljena sprejemati kompromise. Politična novinca, ki sta študirala na Harvardu, sta si priljubljenost pridobila kot ministra v prehodni vladi. Zavezana sta boju proti korupciji in zlorabi oblasti.
Tudi v potencialnih koalicijskih partnericah PP zatrjujejo, da so se iz napak po parlamentarnih volitvah v aprilu in juliju nekaj naučili in da se nameravajo v imenu oblikovanja vlade odpovedati ideološkim bojem.

Podporo takšni vladi je sicer napovedala tudi stranka turške manjšine DPS, čeprav je Petkov zavrnil možnost koalicijskih pogajanj z njo, poroča APA.

Javnomnenjske ankete so sicer še nekaj dni pred volitvami jasno zmago napovedovale stranki Gerb nekdanjega premierja Bojka Borisova, ki je Bolgariji vladala 12 let. Glede na začasne izide je prejela 22,2 odstotka glasov.

Za predsedniški položaj Radev in Gerdžikov

Ob parlamentarnih so v nedeljo v Bolgariji potekale tudi predsedniške volitve, na katerih sta se glede na začasne izide v drugi krog uvrstila sedanji predsednik Rumen Radev in rektor univerze v Sofiji Anastas Gerdžikov. Radeva je po izidih vzporednih volitev podprlo približno 49 odstotkov, Gerdžikova pa 22 odstotkov volivcev. Drugi krog bo potekal že v nedeljo.

V Bolgariji zmagala septembra ustanovljena stranka