Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gerbu sledi presenečenje teh volitev, novoustanovljena protikorupcijska stranka Nadaljujemo spremembo (PP), ki je po izidih vzporednih volitev, ki jih je ob zaprtju volišč objavila javna televizija Bnt, prejela 23 odstotkov glasov podpore, sledi pa ji socialistična stranka BSP s 14,5 odstotka glasov.

Čeprav naj bi stranka Gerb, ki je 12 let vladala Bolgariji, postala relativna zmagovalka volitev, pa ostaja v politični izolaciji, saj je za številne postala simbol korupcije in zlorabe moči. Zato se vodenje pogovorov za oblikovanje koalicije obeta ustanoviteljema kompromisne in ideološko nedefinirane stranke Nadaljujemo spremembo, Kirilu Petkovu in Assenu Vasilevu.

Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik RTV Slovenija z Balkana Boštjan Anžin, sta nova obraza, ki sta doživela meteorski politični vzpon, predstavnika te stranke Petkov in Vasilev, gospodarski in finančni minister v začasni vladi. Gre za poslovneža, diplomanta Harvarda.

Ključno sporočilo: potrebna je sprememba

Zaradi politične izolacije Gerba bo oblikovanje koalicije mogoče le med ideološko različnimi strankami iz tabora nasprotnikov Gerba. Sporočilo o spremembah je bilo zadnje leto v središču bolgarske politike. Politične stranke in parlament so celo spoznali, da bi to lahko bila osnova za povezovanje, je prepričan poznavalec Slavi Vasilev.

Stranke, ki so se oblikovale po protivladnih protestih proti Gerbu poleti 2020, namreč nakazujejo, da so se po parlamentarnih volitvah v aprilu in juliju nekaj naučile in naj bi se bile zdaj pripravljene odreči ideološkim spopadom.

Radev v prednosti

Ob parlamentarnih so danes v Bolgariji potekale tudi predsedniške volitve, na katerih sta se glede na izide vzporednega glasovanja v drugi krog uvrstila zdajšnji predsednik Rumen Radev in rektor univerze v Sofiji Anastas Gerdžikov. Radeva je po izidih vzporednih volitev podprlo približno 49 odstotkov, Gerdžikova pa 25 odstotkov volivcev.