Jadrnica Bayesian, ki je potonila. Foto: Reuters
Jadrnica Bayesian, ki je potonila. Foto: Reuters

Ob obali Porticella v bližini Palerma na Siciliji je v jutranjih urah, okoli petih zjutraj, potonila 50 metrov dolga razkošna jadrnica, potem ko je območje v neurju zajela vodna tromba. Na krovu jadrnice je bilo 22 ljudi, 15 jih je rešila obalna straža, šest pa jih še vedno pogrešajo. Med iskanjem so našli tudi truplo enega od potnikov.

Po poročanju BBC-ja je jadrnica plula pod britansko zastavo, isti medij navaja tudi, da so med pogrešanimi štirje britanski državljani.

Reševalna akcija potopljene jadrnice še poteka. Foto: Reuters
Reševalna akcija potopljene jadrnice še poteka. Foto: Reuters

"Veter je bil zelo močan. Slabo vreme je bilo napovedano, ne pa da bodo tako hude razmere," je dejal član obalne straže.

Po navedbah prič je bila jadrnica blizu pristanišča Porticello, ko se je razbesnelo močno neurje. Na jadrnici je potekala zabava, ki je trajala dolgo v noč. Domnevajo, da so bili pogrešani ljudje v času nesreče v kabinah in niso mogli pravočasno oditi na varno.

Potapljači so se prebili do jadrnice

Potapljači so se dopoldne prebili do jadrnice, ki je trenutno na globini približno 49 metrov. Pri iskanju pogrešanih jim pomagajo tudi plovila obalne straže in dva helikopterja.

Med 15 rešenimi potniki je bil tudi enoletni otrok, ki so ga skupaj z mamo odpeljali v otroško bolnišnico v Palermu. Tudi preostale rešene so odpeljali v bolnišnico, stanje vseh je stabilno.

Zdravniki iz bolnišnice Di Cristina so dejali, da je mati svojo hčerko držala nad gladino z vsemi svojimi močmi. "Povsem temno je bilo," je dejala britanska državljanka Charlotte. "V vodi nisem mogla imeti odprtih oči. Kričala sem na pomoč, a slišala sem lahko le krike ostalih".

Na krovu jadrnice so bili tudi Novozelandec, Kanadčan, dva Američana, Šrilančan, dva potnika z britansko-francoskim državljanstvom in Irec, poroča Guardian.

Med pogrešanimi je po podatkih civilne zaščite tudi britanski tehnološki mogotec Mike Lynch, ustanovitelj mednarodnega računalniškega podjetja Autonomy. Njegovo ženo so rešili. 59-letni podjetnik, znan tudi kot "britanski Bill Gates", je bil sicer nedavno v ZDA oproščen v primeru goljufije.

Na krovu jadrnice so bili ljudje iz več držav. Foto: AP
Na krovu jadrnice so bili ljudje iz več držav. Foto: AP

Gre za razkošno jadrnico z imenom Bayesian, ki jo je italijansko podjetje Perini izdelalo leta 2008. Plovilo lahko sprejme 12 potnikov in največ deset članov posadke.

Jadrnica je 14. avgusta zapustila pristanišče Milazzo na Siciliji.

V Splitu poplavljene kleti in podrta drevesa

Širše območje Splita pa je ponoči zajelo neurje. Gasilci so imeli največ dela s črpanjem vode iz poplavljenih kleti in odstranjevanjem podrtih dreves ter polomljenih vej s cest. V kratkem času je v mestu padlo več kot 25 litrov dežja na kvadratni meter, veliki nanosi vode pa so dvignili več pokrovov kanalizacijskih jaškov.

Neurje z obilnimi padavinami na jugu jadranske obale je poleg Splita prizadelo tudi širše območje Makarske, Kaštel in otoke Hvar, Brač, Vis ter Šolta. V Šibeniku so gasilci prejeli tri prijave požarov zaradi udara strele. Zaradi enega od njih je ponoči izbruhnil ogenj na jahti v zalivu Duboka, ki ga še vedno gasijo.

V zalivu Duboka je zagorelo na turistični jadrnici. Foto: Duško Jaramaz/Pixsell/BoBo
V zalivu Duboka je zagorelo na turistični jadrnici. Foto: Duško Jaramaz/Pixsell/BoBo

Na severu države je neurje povzročilo največ škode v Varaždinski županiji, kjer je na ceste in električne vode po navedbah tamkajšnjih gasilcev padlo več dreves. Silovit veter je podrl tudi enega od šestih silosov podjetja Fanon, na eni od osnovnih šol pa je poškodoval streho.

Obilne padavine z močnim vetrom so že v nedeljo popoldne prizadele tudi Doboj na severu Bosne in Hercegovine. Veter je podiral drevesa in lomil veje, zaradi česar so nastajale težave v prometu.

Za večji del Hrvaške oranžno opozorilo

Tako v BiH-u kot na Hrvaškem vremenoslovci za danes napovedujejo nestabilno vreme z obilnim dežjem. Hrvaški hidrometeorološki zavod je izdal oranžno vremensko opozorilo za skoraj celotno državo z izjemo jadranske obale, za katero velja rumeno opozorilo. Pričakujejo obilne lokalne padavine, ki jih bosta ponekod spremljala močan ali celo orkanski veter in toča.