Pri gašenju sodelujejo tudi štirje kanaderji. Foto: BoBo
Pri gašenju sodelujejo tudi štirje kanaderji. Foto: BoBo

Gašenje otežuje močen veter, ki stalno spreminja smer, zato je pred gasilci težka noč.

Ogenj je izbruhnil nekaj pred 9. uro v enem od naselij na območju Skradina. Zajel je travo, nizko rastlinje in borov gozd, gasilci pa ga še vedno aktivno gasijo.

"Razmere so težke. Osredotočeni smo na obrambo hiš in preprečevanje tega, da bi se ogenj razširil na drugo stran ceste," je nekaj po 12. uri sporočil poveljnik šibeniške intervencijske enote.

Župan Skradina Antonijo Brajković je za lokalni portal Šibenski.hr popoldne povedal, da ogenj resno ogroža hiše in da so že začeli evakuacijo ljudi iz naselij Bratiškovci in Plastovo.

"Na terenu so vse razpoložljive sile, branijo tisto, kar je v tem trenutku najnujnejše, in to so hiše," je dodal. Pojasnil je, da je za evakuirane prebivalce odprta osnovna šola v Skradinu, po potrebi pa bodo poskrbeli tudi za njihovo nastanitev čez noč.

V Bratiškovcih je po poročanju portala zgorel eden izmed objektov, domnevno stara, zapuščena hiša, ogenj pa je zajel tudi avtomobilski odpad. Županijski gasilski poveljnik je za hrvaško javno radiotelevizijo HTV medtem poudaril, da so obranili vse objekte in da je ogenj poškodoval nekaj lesenih koč.

Na požarišču so tudi eksplozivne naprave iz domovinske vojne, kar gašenje še otežuje. Slišati je tudi detonacije.

Požar je izbruhnil tudi v bližini vojašnice in letališča Zemunik pri Zadru. Ogenj se je približal vojašnici, a so razmere pod nadzorom.

Zvečer pa je zagorelo tudi v bližini kraja Tučepi v Splitsko-dalmatinski županiji, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Po prvih informacijah je ogenj izbruhnil nekaj po 20. uri, gori pa trava in nizko rastlinje. Požar se širi v smeri Podgore, za zdaj pa ni informacij, kako obsežen je, poroča Hina.