Madžarska ima po mnenju Združenih narodov
Madžarska ima po mnenju Združenih narodov "izkrivljeno medijsko krajino". Foto: Reuters

V Budimpešti se je z madžarskimi zastavami in transparenti z napisom "Stop propagandi" zbralo na tisoče podpornikov opozicijske stranke TISZA, ki jo vodi Peter Magyar, medijsko spreten politični novinec.

"Dovolj imamo zlobe, laži, propagande, naše potrpljenje se je izteklo," je Magyar nagovoril množico. "To, kar so pri nas na Madžarskem javni mediji, je globalni škandal, dovolj nam je," je dejal Magyar in zahteval, da javna televizija prikaže protest v "nezrežirani" oddaji.

Stranka TISZA, ki je okrajšava za geslo v madžarščini "Spoštovanje in svoboda", ima med volivci 39-odstotno podporo in je s tem največji tekmec Orbanovi stranki Fidesz, ki jo po septembrski raziskavi javnomnenjske agencije Median podpira 43 odstotkov volivcev.

Naslednje volitve bodo v začetku leta 2026.

Magyar, ki izkorišča vse večje razočaranje volivcev nad Orbanovo vlado, je obljubil, da bo izkoreninil korupcijo, obnovil javne medije ter ponovno vzpostavil demokracijo, ki je bila po mnenju kritikov pod Orbanom okrnjena.

Medtem ko so javni mediji predvsem glasnik vlade, zasebne medije večinoma nadzorujejo zavezniki Orbanovega Fidesza.

Maja letos je televizija organizirala prvo predvolilno razpravo po letu 2006, potem ko je Magyar zagrozil s protesti pred njenim sedežem.

Na parlamentarnih volitvah leta 2022, ki so se končale z veliko zmago stranke Fidesz, so mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) opozorili na pristransko medijsko poročanje v korist vladajoče stranke, kar je omejilo možnost madžarskih volivcev, da se odločijo na podlagi informacij, poroča AFP.

Vlada zanika, da bi ogrožala svobodo tiska. Posebna poročevalka Združenih narodov za svobodo govora Irene Khan je pred tem dejala, da ima Madžarska "izkrivljeno medijsko okolje, v katerem so pluralizem, raznolikost in neodvisnost medijev pod vprašajem".