Svet za medije pod nadzorom Fidesza radiu očita kršenje zakonodaje. Foto: EPA
Svet za medije pod nadzorom Fidesza radiu očita kršenje zakonodaje. Foto: EPA

Liberalni komercialni radio je bil eden redkih preostalih glasov opozicije na Madžarskem, poroča portal Euronews.

Predsednik radia Andras Arato je prenehanje oddajanja napovedal v torek. Po njegovih besedah so oblasti radiu očitale "kršenje pravil", nepodaljšanje dovoljenja za oddajanje pa je označil za "sramotno odločitev".

Dejal je, da se namerava pritožiti na najvišje sodišče v državi, obljubil pa je nadaljevanje oddajanja po spletu.

Bo Evropska komisija ukrepala?

Evropska komisija je obsodila prenehanje oddajanja Klubrádia. Njen tiskovni predstavnik Christian Wigand je spomnil, da je komisija v poročilih o stanju vladavine prava izrazila zaskrbljenost v povezavi s svobodo in pluralizmom medijev na Madžarskem. Poudaril je, da primer radia Klubrádió te skrbi samo še poglablja.

Povedal je, da je Evropska komisija v stikih z madžarskimi oblastmi, da bi zagotovila, da bo radio lahko nadaljeval zakonito delovanje, da pa je pripravljena tudi ukrepati, "če bo mogoče in potrebno".

Pojasnil je, da komisija "proučuje posledice te odločitve na zakonodajo EU-ja in ali so bila spoštovana ustrezna evropska pravila". Spomnil je, da so pogoji uporabe, dodeljevanja in obnove uporabe radijskih frekvenc podvržene evropskim pravilom na področju telekomunikacij.

Svet za medije, ki je pod nadzorom stranke premierja Viktorja Orbana Fidesz, je septembra Klubrádiu očital kršenje medijske zakonodaje. Ta organ, ustanovljen leta 2011, je sporočil, da radio v letu 2017 dvakrat ni poslal ustreznih podatkov o svojih vsebinah.

Medtem vodstvo radia opozarja, da so drugim postajam, ki so vladi naklonjene in ki so storile podobne kršitve, dovoljenja za oddajanje podaljšali. Petčlanski svet imenuje parlament, vse trenutne člane pa je za devetletni mandat predlagala stranka Fidesz.

Oblasti bodo objavile razpis za radijsko frekvenco na območju Budimpešte in okolice, na kateri zdaj oddaja Klubrádió, ki se bo lahko zanjo spet prijavil.

Klubrádió je sicer sodišče v Budimpešti zaprosilo za začasno dovoljenje za oddajanje do rezultatov razpisa za frekvenco, na kar naj bi čakali več mesecev.

IPI: Zatiranje kritičnih medijev

Prejšnji teden je organizacija za medijsko svobodo Mednarodni inštitut za tisk (IPI) skupaj s petimi drugimi evropskimi medijskimi organizacijami stranko Fidesz obtožil, da želi utišati Klubrádió v okviru zatiranja kritičnih medijev.

Nacionalno združenje madžarskih novinarjev je prejšnji teden Klubrádió označilo za edini medij v državi, katerega vsebina "ni pod vladnim vplivom". Opozarjajo, da bo z utišanjem tega radia prevlada provladnih medijev popolna.

Odločitev glede Klubrádia je spet opozorila na problem svobode medijev v času vlade premierja Orbana. Zadnja leta je večina neodvisnih medijev nehala obstajati ali pa so jih kupili zavezniki vlade. Vladni mediji so medtem deležni kritik, da so se spremenili v propagandne organe vlade.

Madžarska je trenutno med 180 državami na 89. mestu na lestvici medijske svobode Novinarjev brez meja. Leta 2010, ko je Orban postal premier, je bila na 23.