Obeta se koalicija med konservativci in skrajnimi desničarji. Foto: Reuters
Obeta se koalicija med konservativci in skrajnimi desničarji. Foto: Reuters

Ljudska stranka bo v večini regij morala oblikovati koalicijo s skrajno desno stranko Vox, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PP bo tako od socialistov prevzela oblast v regijah Aragonija, Valencia in Balearski otoki, slavila pa je zmago tudi v La Rioji. Na lokalnih volitvah je medtem pomembno zmago dosegla v Sevilli, eni od trdnjav socialistov, in v mestu Valencia. Kot pričakovano pa je zmagala tudi v Madridu, poroča bruseljski portal Politico.

Skupno je za stranko PP na lokalnih volitvah glasovalo nekaj več kot sedem milijonov ljudi oziroma 31,52 odstotka volivcev, medtem ko so socialisti dobili nekaj manj kot 6,3 milijona oziroma 28,11 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 63,89-odstotna, kar je za 1,3 odstotne točke manj kot na volitvah leta 2019.

"Dosegli smo jasno zmago in Španija je naredila prve korake proti novi politični dobi," je danes izjavil predsednik PP-ja Alberto Núñez Feijóo. Tiskovna predstavnica socialistov Pilar Alegría pa je priznala, da je izid zanje velik poraz. "To ni tisto, kar smo pričakovali po več tednih kampanje," je dodala.

Nedeljske volitve so potekale v 12 od 17 avtonomnih regij in v lokalnih skupnostih po vsej Španiji. Bile so deležne velike pozornosti, saj naj bi decembra v Španiji potekale parlamentarne volitve, na katerih se trenutno zmaga obeta PP-ju, a brez absolutne večine, kar pomeni, da bi se za sklepanje koalicije najverjetneje morala obrniti na skrajne desničarje v stranki Vox. Tej ankete konec leta napovedujejo tretji največji delež glasov.

Razpis predčasnih volitev

A na volitve državljanom in državljankam Španije ne bo treba čakati do konca leta, saj je premier Sánchez že razpisal predčasne parlamentarne volitve, in sicer za 23. julij.

Kot je sporočil v televizijskem nagovoru, je španskega kralja Felipeja VI. obvestil o svoji odločitvi, da razpusti parlament in razpiše splošne volitve. Odločitev je po navedbah španskih medijev presenetila vse.

Sánchez je ukrep sprejel dan po volitvah, katastrofalnih za njegove socialiste. "Ti rezultati zahtevajo razjasnitev smeri, v katero mora iti vlada, in edini način za to je demokracija. Španci morajo povedati svoje mnenje in ponovno odločiti, v katero smer naj gre država," je ob tem po navedbah španskega časnika La Vanguardia dejal Sánchez.

"Volitve razpisujem zaradi včerajšnjih rezultatov. Nekateri župani bodo kljub brezhibnemu vodenju zamenjani, številne regionalne uprave pa bosta vodila PP in Vox. Takšen izid glasovanja izraža odmevno sporočilo," je dodal.