Puigdemont med nagovorom privržencev v Barceloni. Foto: Reuters
Puigdemont med nagovorom privržencev v Barceloni. Foto: Reuters

Puigdemont se je zjutraj pojavil v Barceloni v spremstvu politikov iz svoje separatistične stranke Skupaj za Katalonijo (JxCat) in nagovoril množico privržencev.

"Naj živi svobodna Katalonija!" je vzklikal, medtem ko se je povzpel na oder in pozdravil na tisoče zbranih v bližini katalonskega regionalnega parlamenta, ki danes glasuje o imenovanju regionalne vlade pod vodstvom socialista Salvadorja Ille.

"Prišel sem, da vas spomnim, da smo še tu," je dodal Puigdemont in požel aplavz. "Sedem let nas preganjajo samo zato, ker smo želeli dati glas prebivalcem Katalonije," je dodal.

Po kratkem nagovoru naj bi se Puigdemont odpravil v parlament na glasovanje, kjer naj bi po lastnih napovedih poskusil preprečiti glasovanje o novi vladi.

Glasovanje se je medtem že začelo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP in dodala, da Puigdemont na glasovanju v parlamentarni dvorani ni bil navzoč.

Po poročanju medijev naj bi mu sicer policija želela preprečiti, da se udeleži glasovanja v parlamentu o novi katalonski vladi in bi ga lahko pridržala, še preden bi vstopil v parlament. Puigdemont je po poročanju medijev zavrnil ponudbo policije za dogovorjeno in diskretno aretacijo.

Za njim naj bi se po nagovoru privržencem izgubila vsaka sled. Na televizijskih posnetkih ga ni bilo mogoče videti, španski mediji pa so se spraševali, kje bi lahko bil, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po poročanju spletnega medija Politico je policija zaprla vse ceste, ki vodijo iz Barcelone.

Španski mediji so poročali, da je katalonska policija zaradi suma, da mu je pomagal pri begu, prijela policista, saj je Puigdemont pobegnil v njegovem avtomobilu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grožnja z aretacijo zaradi vloge pri poskusu odcepitve

Puigdemontu v Španiji grozi aretacija zaradi njegove vloge pri spodletelem poskusu odcepitve Katalonije leta 2017, po katerem je katalonski voditelj pobegnil v tujino in več let živel v Belgiji.

Njegova stranka JxCat je sporočila, da bo zahtevala prekinitev parlamentarne razprave, če bo Puigdemont aretiran.

Puigdemont je v sredo napovedal svojo vrnitev v domovino. Kot je pri tem zapisal na družbenem omrežju X, je njegova demokratična pravica kot izvoljenemu članu katalonskega regionalnega parlamenta v Barceloni sodelovati pri glasovanju o novem predsedniku katalonske vlade.