Putin za vojno v Ukrajini obtožuje Zahod. Foto: Reuters
Putin za vojno v Ukrajini obtožuje Zahod. Foto: Reuters

"Če bo kdo od zunaj skušal posredovati v Ukrajini, se bomo odzvali s svetlobno hitrostjo," je dejal Putin na srečanju z ruskimi poslanci v Sankt Peterburgu in dodal, da so bile vse odločitve glede tega, kakšen bo odgovor, že sprejete, a podrobnosti ni navedel.

Putin je obtožil Zahod, da je hotel Rusijo razkosati na več kosov in Ukrajino potisnil v vojno s svojo večjo sosedo.

To ni prva ruska grožnja Zahodu v zadnjem času. Zunanji minister Sergej Lavrov je v torek opozoril pred tretjo svetovno vojno in dejal, da nevarnosti jedrskega spopada ne gre podcenjevati. ZDA so njegove izjave označile za višek neodgovornosti.

Lavrov je zvezo Nato obtožil, da je prek dobave orožja Ukrajini "v bistvu" vpletena v vojno z Rusijo.

Reportaža Karmen W. Švegl iz Ukrajine

Rusija zavzela več ukrajinskih vasi

Ukrajina je predtem sporočila, da so ruske sile v Doneškem bazenu na vzhodu države zavzele več vasi. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile zavzele kraja Velika Komišuvaha in Zavodi v pokrajini Harkov ter kraja Zarišne in Novotošhivsk v pokrajini Doneck.

Generalštab ukrajinske vojske je ob tem na Facebooku zapisal, da nameravajo ruske sile pospešiti ofenzivo na vzhodu Ukrajine z več vojaškimi okrepitvami iz Rusije. V mesto Izjum na vzhodu Ukrajine naj bi poslali že dva taktična bataljona iz ruske pokrajine Belgorod.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so "osvobodili" celotno pokrajino Herson na jugu Ukrajine. Z raketami tipa Kalibr pa naj bi uničili skladišče orožja v pokrajini Zaporožje, v katerem je bilo orožje iz ZDA in držav EU-ja.

Župan Mariupolja Petro Andrjuščenko je sporočil, da ruske sile znova napadajo jeklarno Azovstal, v kateri so ukrajinski borci in domnevno okoli tisoč civilistov.

Ruska ofenziva počasnejša in bolj premišljena?

Ruska ofenziva v primerjavi z začetno fazo vojne zdaj poteka počasneje, odločitve pa so bolj premišljene, je sporočilo ameriško možgansko vozlišče ISW, ki ga povzema BBC.

Napredovanje ruskih enot naprej proti jugu je namenjeno obkolitvi ukrajinskih enot v Doneškem bazenu. Nadzor nad vzhodnimi in južnimi pokrajinami Ukrajine je namreč glavni cilj ruske invazije.

Ukrajinske oblasti se bojijo tudi morebitnega napada ruskih enot in proruskih separatistov iz moldavske separatistične regije Pridnestrje.

Uničenje v Irpinju. Foto: EPA
Uničenje v Irpinju. Foto: EPA

Streli pri ogromnem skladišču ruskega streliva v Pridnestrju

Notranje ministrstvo samooklicane Pridnestrske republike, separatistične pokrajine v Moldaviji, je sporočilo, da so v vasi Kolbasna, kjer je rusko skladišče orožja, odjeknili streli, potem ko naj bi iz Ukrajine priletela brezpilotna letala.

"Sinoči je bilo na nebu nad vasjo Kolbasna opaženih več brezpilotnih letal, ki so nad ozemlje Pridnestrja priletela iz Ukrajine," je na svoji spletni strani sporočilo ministrstvo.

Kolbasna je le dva kilometra oddaljena od ukrajinske meje, v njej pa je skladišče približno 20.000 ton streliva, ki ga varujejo ruski vojaki. Ministrstvo pri tem dodaja, da gre za največje skladišče streliva v Evropi.

Iz Pridnestrja so v ponedeljek in torek prav tako poročali o eksplozijah, ki so zadele varnostno ministrstvo in radijska oddajnika v ruski lasti.

Moldavska predsednica Maia Sandu je v odziv na dogodke v torek sklicala sejo sveta za nacionalno varnost in oblasti pozvala, naj okrepijo patrulje in preglede vozil v bližini Pridnestrja ter poostrijo ukrepe javne varnosti in zaščite kritične infrastrukture.

Pridnestrje je tako znova v središču pozornosti svetovne javnosti, saj gre za še eno samooklicano republiko na območju nekdanje Sovjetske zveze, ki uživa podporo Rusije. Ta ima na območju tudi vojaško oporišče.

Ukrajinska stran je v preteklih tednih namigovala, da bodo ruske sile "izvajale provokacije" na območju, da bi upravičile posredovanje Rusije v Moldaviji ob meji z Ukrajino. Ukrajina je tudi izrazila podporo Moldaviji.

V ponedeljek so eksplozije odjeknile na varnostnem ministrstvu v prestolnici samooklicane Pridnestrske republike Tiraspol. Foto: Reuters
V ponedeljek so eksplozije odjeknile na varnostnem ministrstvu v prestolnici samooklicane Pridnestrske republike Tiraspol. Foto: Reuters
CNN objavil prve posnetke ruskih vojakov v Buči

Ameriška televizija CNN je prvič objavila videoposnetke, ki naj bi prikazovali ruske vojake in vozila v bližini trupel civilistov v ukrajinskem mestu Buča.

Videoposnetki, ki jih je 12. in 13. marca posnel brezpilotni letalnik, so bili preverjeni glede pristnosti. Imena vira, ki je posnetke posredoval, zaradi varnostnih razlogov niso razkrili.

Posnetek je prvi dokaz iz Buče, ki kaže prisotnost ruskih vozil in vojakov na cesti, na kateri so ukrajinske sile našle trupla, ko so 1. aprila znova zavzele mesto v okolici Kijeva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Skupno so v Buči našli okoli 400 trupel civilistov, nekatere med njimi z zvezanimi rokami.

Doneški bazen naj bi bil primernejši za spopade s tanki kot okolica Kijeva. Na fotografiji uničen ruski tank pri kraju Rasiniv blizu ukrajinske prestolnice. Foto: EPA
Doneški bazen naj bi bil primernejši za spopade s tanki kot okolica Kijeva. Na fotografiji uničen ruski tank pri kraju Rasiniv blizu ukrajinske prestolnice. Foto: EPA

Eksplozije in požari na ruski strani meje

Ruske oblasti so sporočile, da je zagorelo v skladišču orožja blizu meje z Ukrajino, ponoči pa so se sprožili sistemi zračne obrambe v pokrajinah Kursk in Voronež ob meji z Ukrajino, kjer naj bi uničili izvidniški brezpilotnik. Žrtev v vseh omenjenih dogodkih naj ne bi bilo. Moskva že nekaj časa obtožuje Ukrajino, da napada njeno ozemlje, in zato grozi z novimi napadi na Kijev.

Rusija poziva ZDA, naj prenehajo oboroževati Ukrajino

Ruski veleposlanik v ZDA je medtem pozval Washington, naj preneha pošiljati orožje Ukrajini, poroča BBC.

Več kot 40 držav se je v torek sešlo v ameriškem oporišču Ramstein v Nemčiji, kjer so razpravljali o dobavi orožja Ukrajini. Tudi Nemčija je sporočila, da bo v Ukrajino dobavila prvih 50 oklepnikov s protiletalskimi sistemi gepard, kar bo prva pošiljka nemškega težkega orožja v Ukrajino.

Ukrajinski pozivi k težkemu orožju so se okrepili, odkar je Moskva svojo ofenzivo preusmerila na Doneški bazen na vzhodu države, ki velja za primernejšega za tankovske bitke kot območja okoli prestolnice Kijev, kjer je potekal večji del prejšnjih bojev, navaja Reuters.

London naj bi pozval k dobavi vojaških letal Ukrajini

Združeno kraljestvo naj bi danes pozvalo mednarodno skupnost, naj Ukrajini priskrbi bojna letala, čemur zahodne sile doslej niso bile naklonjene. Britansko obrambno ministrstvo ob tem meni, da Ukrajina ohranja nadzor nad večino svojega zračnega prostora, saj ima Rusija "zelo omejen dostop do severa in zahoda Ukrajine", kamor predvsem izstreljuje rakete.

Putin načeloma za sodelovanje ZN-a pri evakuacijah

V torek sta se v Moskvi srečala Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in ruski predsednik Vladimir Putin. Ta se je "načeloma strinjal" s sodelovanjem ZN-a in Mednarodnega odbora Rdečega križa pri evakuaciji civilistov iz jeklarne Azovstal v obleganem Mariupolju, so sporočili Združeni narodi.

Putin svari pred vmešavanjem v vojno v Ukrajini