Facebook, ki spada pod Meto, in Google naj bi se slabo odrezala pri brisanju v Rusiji prepovedanih vsebin. Foto: EPA
Facebook, ki spada pod Meto, in Google naj bi se slabo odrezala pri brisanju v Rusiji prepovedanih vsebin. Foto: EPA

Rusija je podjetjema naročila, naj izbrišeta objave, ki promovirajo zlorabo drog in nevarne prostočasne dejavnosti ali pa vsebujejo informacije o domači izdelavi orožja in eksplozivov. Poleg tega bi morala izbrisati objave skupin, ki jih Moskva označuje za ekstremistične ali teroristične.

Ruski organ za nadzor elektronskih komunikacij Roskomnadzor navaja, da Facebook in Instagram, družbeni omrežji pod Meto, nista odstranila 2000 tovrstnih objav, Google pa ni izbrisal 2600 prepovedanih vsebin.

Moskovsko sodišče je zaradi tega Googlu naložilo 72 milijard rubljev (86 milijonov dolarjev), Meti pa 1,9 milijarde rubljev (24 milijonov evrov) kazni.

Višino kazni so prvič v zgodovini preračunali glede na letni prihodek podjetij v Rusiji, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Natančnih odstotkov niso navedli, vendar izračuni Reutersa kažejo, da Googlova globa znaša osem odstotkov letnega prometa v Rusiji.

Google je v odzivu sporočil, da bodo odločitev preučili in se nato odločili o nadaljnjih korakih. Meta se na kazen še ni odzvala. Tuja digitalna podjetja so letos že večkrat plačala različne kazni, vendar še nikoli tako visokih.

Google je letos plačal že 3,8 milijona evrov kazni

Rusija in Google sta že dlje časa na bojni nogi. Spletni velikan je letos plačal skupno že 3,8 milijona evrov kazni Rusiji, ki med drugim zahteva, naj Google obnovi dostop do kanalov medija RT v nemščini.

Prejšnji teden je na ruskem sodišču tožbo proti Googlu dobil tudi poslovnež Konstantin Malofejev, lastnik pravoslavnega televizijskega medija Tsargrad TV. Od Googla je zahteval sprostitev kanala Tsargrad TV na YouTubu. Sodišče je razsodilo, da mora Google v času blokade plačati 100.000 rubljev (1200 evrov) dnevne kazni, ki se bo vsak teden podvojila. Google sodbe ni komentiral.

Moskva zahteva zastopništvo na ruskih tleh

Rusija je v letošnjem letu okrepila pritisk na tuja digitalna podjetja. Kritiki trdijo, da je to poskus nadzora nad internetom in ogrožanje posameznikove in podjetniške svobode. Moskva zahteva, da mora 13 tujih podjetij, med katerimi sta tudi Google in Meta, s 1. januarjem v Rusiji vzpostaviti uradno zastopstvo, v nasprotnem primeru jim grozijo omejitve ali celo prepoved delovanja.