Cepivo Sputnik so v Srbiji začeli delati aprila, zdaj pa so Rusi prižgali zeleno luč za izdelavo. Foto: EPA
Cepivo Sputnik so v Srbiji začeli delati aprila, zdaj pa so Rusi prižgali zeleno luč za izdelavo. Foto: EPA

Redna proizvodnja v Srbiji bi lahko stekla že v naslednjih tednih

Iz ruskega nacionalnega inštituta so sporočili, da je cepivo, ki so ga poskusno proizvajali v srbskem inštitutu Torlak, ustrezno. Redna proizvodnja bi se lahko začela v naslednjih tednih, ko pričakujejo večjo količino surovin. Srbija bo prva evropska država, v kateri bodo proizvajali to rusko cepivo in ga tudi izvažali, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Srbije Boštjan Anžin.

Srbija je pri cepljenju še naprej najuspešnejša država Zahodnega Balkana: vsaj en odmerek cepiva je prejelo skoraj 4,2 milijona ljudi, oba odmerka pa jih je prejelo skoraj 1,9 milijona.

Število novih okužb v tej državi upada, včeraj jih je bilo 609, premierko Ano Brnabić pa skrbi predvsem nezanimanje mladih za cepljenje, ob čemer vsi cepljeni prejmejo finančno pomoč, okoli 25 evrov. Svari, da če do sredine junija ne bo cepljenih več kot polovica polnoletnih državljanov, ne bo nadaljnje normalizacije in odpiranja življenja. Obstajajo sicer številni pomisleki, predvsem zato, ker bodo tisti, ki se ne bodo cepili, lahko ostali brez napredovanj ali celo službe, ne bodo mogli sodelovati pri različnih vajah in podobno, je še poročal Anžin.

Pfizer bo sestavine za cepivo proizvajal na Hrvaškem

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je napovedal, da bo ameriška farmacevtska družba Pfizer začela proizvajati sestavine za cepivo proti covidu-19 v svoji tovarni v Savskem Marofu. Plenković je dejal, da je vrednost Pfizerjeve naložbe na Hrvaškem ocenjena na deset milijonov dolarjev. Zaposlili bodo še nekaj deset ljudi.

Premier je povedal, da je govoril z vodjo Pfizerja Albertom Bourlom, ki je potrdil, da bodo svojo hrvaško tovarno vključili v proizvodnjo sestavin za cepivo. Predsednik hrvaške vlade je pojasnil, da bodo v Savskem Marofu pripravljali predloge DNK za cepivo. Po njegovem mnenju je zelo pomembno, da se bo Hrvaška tako uvrstila med države, v katerih izdelujejo sestavine za posamezna cepiva proti covidu-19.

Plenković je tudi dejal, da so do zdaj z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 v državi cepili približno 1,45 milijona državljanov, kar predstavlja tretjino polnoletnega prebivalstva. Pričakuje, da bodo do konca junija cepili od 50 do 55 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let.

Evropski parlament je EU pozval k podpori prizadevanj za začasen umik patentne zaščite na cepiva proti covidu-19. Evropski poslanci in poslanke so v sredo zvečer podprli amandma, s katerim so pozvali povezavo, naj podpre pobudo za začasno opustitev pravic intelektualne lastnine na cepiva, opremo in zdravljenje covida-19.

Farmacevtske družbe so tudi pozvali k izmenjavi znanja in podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis je v sredo evropskim poslancem dejal, da bo Bruselj Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) podal svoj predlog, ki se bo osredinil na povečanje proizvodnje in sprostitev izvoza cepiv. Dodal je, da se bo Bruselj "konstruktivno vključil" v razpravo, da bi ugotovili, ali bi lahko začasna opustitev patentov pomagala okrepiti svetovno oskrbo in dostop do odmerkov cepiva proti covidu-19.

Generalna direktorica WTO Ngozi Okonjo-Iweala naj bi se v četrtek v Bruslju sestala s pristojnimi ministri držav članic EU-ja.

Madžari ne bodo vključeni v pogodbo o 1,8 milijarde odmerkov

Novico o sklenitvi pogodbe z ameriškim farmacevtom Pfizerjem in nemškim podjetjem BioNTech je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sporočila pred dvema tednoma, zdaj pa so jo tudi formalno podpisali. To je tretja pogodba, ki jo je Evropska komisija podpisala in z njo rezervirala dodatnih 1,8 milijarde odmerkov cepiva za obdobje od konca letošnjega leta do leta 2023.

"Madžarska je odstopila od dogovora s Pfizerjem," je danes sporočil tiskovni predstavnik EU-ja. Novico je potrdil tudi vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana Gergaly Gulyas, ki je potrdil, da se je Madžarska odločila, da ne bo sodelovala v skupnem naročilu, saj da ima zadosti zalog cepiva. Če bi potrebovali nove zaloge, "potem je prav tako na voljo vrsta cepiv iz zahodnih in vzhodnih virov." Madžarska je kot edina država članica EU-ja odobrila rusko in kitajsko cepivo, še preden je to storila EMA.

Vsaj en odmerek cepiva je prejelo 49 odstotkov odraslih na Madžarskem, kar jo uvršča na četrto mesto na svetu.

Od začetka epidemije je na Češkem, ki ima 10,7 milijona prebivalcev, umrlo skoraj 30.000 covidnih bolnikov. Foto: EPA
Od začetka epidemije je na Češkem, ki ima 10,7 milijona prebivalcev, umrlo skoraj 30.000 covidnih bolnikov. Foto: EPA

Čehi razpustili svetovalno skupino

Na Češkem so se epidemične razmere močno izboljšale, prvič od začetka septembra lani je bilo novih okužb manj kot 1000. Umirjanje razmer naj bi bil eden od razlogov za odločitev vlade za razpustitev posebne svetovalne skupine strokovnjakov, ki sicer sproža polemiko.

Zdravstveni minister se je odločil, da pri boju proti epidemiji v prihodnje ne potrebuje več svetovanja zunanje strokovne skupine. Razlog za to naj bi bile tako spremenjene epidemične razmere kot napredek pri cepljenju proti covidu-19, piše DPA. Vodja skupine, zdravnik Petr Smejkal, je pred tem v enem od intervjujev dejal, da ob pogledu nazaj vlada pri izzivih epidemije "resnično ni blestela".

Na Češkem so v okviru rahljanja ukrepov med drugim že odprli vse trgovine, gostinski lokali pa terase, novo sproščanje bo sledilo v ponedeljek, ko se bodo odprli hoteli in druge nastanitve, čeprav najprej le za domače turiste in ob pogoju cepljenja, testiranja ali prebolevnosti. Vse šole bodo znova prešle na pouk v učilnicah, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Srbska donacija Čehom

Srbija bo Češki donirala 100.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in BioNTech. Češki premier Andrej Babiš je to označil kot "neverjetno darilo", srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je odgovoril, da "radi pomagajo bratskemu češkemu narodu". Srbski predsednik mu je odgovoril z besedami, da "so srečni, ker lahko pomagajo bratskemu češkemu narodu. Naj živi prijateljstvo Srbije in Češke".

Francija: Cepljenje za vse odrasle na voljo od 31. maja

Francoski premier Jean Castex je napovedal, da bo cepljenje proti covidu-19 za vse odrasle v Franciji na voljo od 31. maja, kar je dva tedna prej, kot so prvotno načrtovali.

Francoski premier je še sporočil, da bodo odmerki za splošno cepljenje na voljo teden dni prej, in sicer od 24. maja, in to za prioritetne poklice, kot so učitelji, policisti, avtobusni vozniki ter blagajničarke v supermarketih.

V Franciji je vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 doslej prejelo približno 21,5 milijona ljudi, kar predstavlja približno tretjino prebivalstva.

Srbi bodo izdelovali cepivo Sputnik