Še leta 2015 je ruska nafta predstavljala skoraj 100 odstotkov dobav. Foto: Reuters
Še leta 2015 je ruska nafta predstavljala skoraj 100 odstotkov dobav. Foto: Reuters

Poljski naftni koncern Orlen je sporočil, da je Rusija ustavila dobavo nafte državi prek naftovoda Družba, a kot zagotavljajo, to ne bo imelo posledic za Poljake – na to možnost so bili pripravljeni, poleg tega pa je ruska nafta nazadnje pokrivala le približno deset odstotkov njihovih potreb. "Ustavitev dobav ne bo imela nobenega učinka za oskrbo poljskih strank s proizvodi podjetja, vključno z bencinom in dizlom," so sporočili iz koncerna. Dobave nafte v njihove rafinerije se bodo nadaljevale s tankerji, so pojasnili. Poleg tega je ruska nafta pokrivala le še okoli deset odstotkov potreb podjetja, zagotavljal pa jo je ruski naftni dobavitelj Tatneft.

Sorodna novica Eno leto vojne v Ukrajini: stotisoči mrtvih, milijoni beguncev in razdejana država

Gre za edino pogodbo z rusko stranjo, ki je bila še veljavna, potem ko se Orlen ni odločil podaljšati pred kratkim potekle pogodbe z ruskim Rosneftom. Dobava je potekala izključno prek naftovoda in ni spadala pod mednarodne sankcije, so dodali v poljskem podjetju. Naftovod, prek katerega nafto iz Rusije med drugim dobivata tudi Nemčija in Madžarska, je bil namreč izvzet iz sankcij EU-ja proti Rusiji zaradi agresije nad Ukrajino, da bi se države lažje prilagodile alternativnim dobavam.

Orlen je še sporočil, da so nafto, dostavljeno prek morja, in naftne derivate od Rusije prenehali kupovati ob začetku ruske agresije nad Ukrajino. Trenutno večino nafte v svoje rafinerije dobavijo iz regij Severnega morja, zahodne Afrike, Sredozemlja, Arabskega zaliva in Mehiškega zaliva. Še leta 2015 je ruska nafta predstavljala skoraj 100 odstotkov dobav.

Zelenski bi se srečal s Šijem

Kot smo poročali, je Kitajska v petek predstavila predlog načrta za mirovni dogovor o Ukrajini , ki v 12 točkah poziva k pogajanjem in spoštovanju državnih suverenosti, poziva tudi k doslednemu izogibanju napadov na civiliste ali civilne objekte in svari pred uporabo jedrskega orožja. Med točkami pa ni poziva k umiku ruskih sil iz Ukrajine, obenem pa predlog obsoja sankcije zoper Rusijo, kar velja za kritiko zahodnih zaveznikov Ukrajine.

Po kitajski objavi predloga mirovnega načrta je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da načrtuje srečanje s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom. Predlog Pekinga je znak, da Kitajska sodeluje v iskanju miru, je dejal.

Ocenil je še, da mora Ukrajina sodelovati tudi s Kitajsko in da v načrtu spoštuje zahteve Kijeva po ozemeljski celovitosti. Menil je, da je dobro, da "se je Kitajska začela pogovarjati o Ukrajini". Kitajske oblasti se za zdaj še niso odzvale na poziv Zelenskega k srečanju s Šijem.

Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: EPA
Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: EPA

ZDA: Predlog Kitajske koristi le Rusiji

Medtem ko je Rusija pozdravila kitajski predlog za mirovni dogovor in sporočila, da delijo stališča Pekinga, je ameriški predsednik Joe Biden za ameriško televizijo ABC News dejal: "Putin ga pozdravlja, kako bi torej lahko bil dober?" Dodal je, da v načrtu ni videl ničesar, kar bi kazalo, da bi koristil komur koli razen Rusiji.

Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je načrt zavrnil že v petek z besedami, da bi se vojna lahko končala jutri, če bi se Rusija umaknila iz Ukrajine.

Iz ZDA mešana sporočila glede kitajskega orožja Rusiji

Potem ko so ZDA zadnje dni sporočale, da Kitajska razmišlja o dobavi orožja in streliva Rusiji, je Zelenski po poročanju BBC-ja dejal: "Res želim verjeti, da Kitajska ne bo dobavljala orožja Rusiji." Peking sicer odločno zanika očitke Washingtona.

CNN medtem poroča o navedbah iz ameriških obveščevalnih virov, da Kitajska namerava Rusiji zagotoviti brezpilotne letalnike in strelivo za uporabo v vojni v Ukrajini. Trije viri pravijo, da kaže, da Peking glede tega še ni sprejel končne odločitve, a da med Rusijo in Kitajsko potekajo pogajanja o obsegu dobav in ceni.

Kitajsko bosta obiskala Macron in Lukašenko

Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, da bo na začetku aprila obiskal Kitajsko, Peking pa je pozval k pomoči pri pritiskih na Rusijo, da konča vojno v Ukrajini. Kitajsko bo že 28. februarja obiskal tudi zaveznik Moskve, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.

Macron je dejal, da je mir mogoč le, če Rusija ustavi agresijo na Ukrajino, iz nje umakne ruske vojake in spoštuje suverenost Ukrajine in njenih prebivalcev. "Dejstvo, da si Kitajska prizadeva za mir, je dobro," je dodal in pozval Peking, naj Rusiji ne dobavlja orožja.

Kitajsko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da bo beloruski predsednik Lukašenko, ki je tesen zaveznik ruskega kolega Vladimirja Putina in ga podpira v vojni, na povabilo kitajskega predsednika Ši Džinpinga na uradnem obisku na Kitajskem od 28. februarja do 2. marca.

Belorusija, ki meji na Ukrajino in Rusijo, je lani Moskvi dovolila, da je njeno ozemlje uporabila za napad na Ukrajino. Kijev skrbi, da bi se to lahko ponovilo.

Rusija naj bi sicer večkrat zaprosila Kitajsko za brezpilotne letalnike in strelivo, kitajsko vodstvo pa naj bi v zadnjih mesecih razpravljalo, ali naj smrtonosno pomoč pošlje ali ne.

Ameriški obveščevalci so, kot piše CNN, v zadnjih tednih zbrali podatke, ki naj bi kazali, da se Kitajska nagiba k pošiljanju te opreme. Do zdaj je bila kitajska pomoč Rusiji omejena na pošiljke kitajskih podjetij, in sicer čelad, neprebojnih jopičev in satelitskih posnetkov ruskim silam, poroča CNN.

Medtem pa je Biden dejal, da trenutno ni dokazov, da bi Peking nameraval Rusiji dobavljati orožje, če pa bi to storil, bi se ZDA "odzvale".

Dodal je, da je Šiju lani poleti v pogovoru jasno povedal, kakšne posledice bi imelo zagotavljanje orožja Rusiji. "Brez kakršne koli vladne spodbude je 600 ameriških korporacij zapustilo Rusijo – od McDonald'sa do Exxona," mu je povedal in napovedal podobne posledice za Kitajsko.

Biden je tako omilil nedavno trditev zunanjega ministra ZDA Antonyja Blinkna za ameriško televizijo CBS, da Kitajska razmišlja o zagotavljanju orožja in streliva Moskvi.

ZDA zadnji teden sicer javno opozarjajo Kitajsko, naj ne pomaga vojaško Rusiji. V petek je tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin dejal, da Kitajska ne prodaja orožja za konfliktna območja ali stranem, vpletenim v konflikt.

Spopadi v vzhodnem delu Ukrajine se stopnjujejo

Biden: Kijev ne potrebuje letal F-16

Medtem ko Kijev zahodne zaveznike že dalj časa poziva tudi k dobavi bojnih letal, je Biden za ABC še dejal, da za zdaj Ukrajini ne bodo poslali bojnih letal F-16, češ da jih Zelenski "trenutno ne potrebuje". Tako je po Bidnovih besedah dobava tega orožja Ukrajini "za zdaj" izključena.

Kot je dejal Biden, ameriška vojska ocenjuje, da Ukrajina zdaj potrebuje tanke, topništvo, zračno obrambo in raketni sistem Himars, zato bodo pošiljali tovrstno orožje.

Washington je sicer napovedal za dodatni dve milijardi dolarjev vojaške pomoči Ukrajini.

Varnostni svet ZN-a brez sklepa o vojni v Ukrajini

Kanada tanke dostavila na Poljsko

Iz kabineta kanadskega premierja Justina Trudeauja so medtem sporočili, da so bili predhodno obljubljeni štirje leopardi že dostavljeni na Poljsko, kjer se ukrajinski vojaki urijo za njihovo uporabo. Ottawa pa je dodatno obljubila še štiri takšne tanke.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: EPA
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: EPA

Kanada je sprejela tudi dodatne sankcije, in sicer proti 192 ruskim posameznikom in podjetjem.

"Kanada solidarno stoji ob Ukrajini od začetka konflikta," je na novinarski konferenci na obletnico začetka ruskega napada na Ukrajino dejal Trudeau.

Ruskega predsednika Vladimirja Putina je označil za nevarnega, strahopetnega in šibkega, obenem pa je priznal, da se zavedajo, da "tega boja še ni konec", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nove kanadske sankcije so usmerjene proti ruskim poslancem, ki so podprli invazijo v Ukrajini, vključno z namestniki premierja, ministri in člani Putinovega urada, vojske in obrambnega sektorja, pa tudi proti družinskim članom tistih, ki so že od prej na seznamu sankcij.

Shodi v podporo Ukrajini v več mestih po svetu