Posledice napada v Kramatorsku. Foto: Reuters
Posledice napada v Kramatorsku. Foto: Reuters

Ruske sile so dosegle delni napredek in postopno prodirajo v smeri od mesta Gorlivka do mesta Zajceve. Mesto Gorlivka severno od Donecka je sicer že od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov.

Ukrajinski generalštab je poročal tudi o več spopadih zunaj regije Doneck in južno od mesta Bahmut, ki je del obrambnega zidu okoli zadnjega teritorija še vedno pod ukrajinskim nadzorom v celotnem Doneškem bazenu in vključuje mesti Slovjansk in Kramatorsk.

Medtem so britanski obveščevalci sporočili, da so torkove eksplozije na vojaškem letališču Saki na zahodu ukrajinskega polotoka Krim, v katerih je bilo uničenih ali poškodovanih najmanj osem letal, znatno oslabile pomorsko letalstvo ruske črnomorske flote.

"Izguba osmih bojnih letal sicer predstavlja majhen delež celotne flote letal, ki jih ima Rusija na voljo za podporo vojni, vendar pa je bilo letališče Saki v prvi vrsti uporabljeno kot baza za letala črnomorske flote ruske mornarice. Njihova izguba bo tako znatno oslabila letalstvo ruske črnomorske flote," navaja njihovo poročilo.

Vzrok eksplozij ostaja nejasen, rusko obrambno ministrstvo pa vztraja, da Krim ni bil tarča napada, pač pa da so nastale eksplozije streliva zaradi neupoštevanja varnostnih pravil.

Po navedbah britanskih obveščevalcev naj bi bilo letališče kljub precejšnji poškodbi še vedno uporabno. Menijo tudi, da bo Rusija morala prilagoditi svojo oceno varnosti Krima, ki ga je do zdaj opredeljevala kot varno zaledje.

Guterres poziva h koncu spopadov pri nuklearki v Zaporožju

Iz Čornomorska izplula prva tovorna ladja s pšenico

Iz ukrajinskega pristanišča Čornomorsk je proti Turčiji medtem izplula prva tovorna ladja s pšenico od začetka ruskega napada na Ukrajino. Od ponovne vzpostavitve izvoza ukrajinskega žita čez Črno morje so namreč ladje do zdaj tovorile le koruzo in sončnične izdelke. Skupno je od 1. avgusta ukrajinska črnomorska pristanišča zapustilo že 14 ladij.

Ladja Sormovskiy 121 bo v Turčijo prepeljala nekaj več kot 3000 ton pšenice, je prek Twitterja sporočilo turško obrambno ministrstvo in dodalo, da bo danes iz pristanišča Pivdeni izplula tudi ladja Star Laura, ki bo v Iran prepeljala 60.000 ton koruze.

Medtem je ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo potrdilo odhod in napovedalo prihod še dveh ladij, ki jih bodo naložili z žitom, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Potem ko sta ruska in ukrajinska stran po posredovanju Turčije in ZN-a 22. julija podpisali sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, je od 1. avgusta od tam skupno izplulo 14 ladij, na katerih je bilo več kot 430.000 ton tovora.

Pošiljke veljajo za bistvene pri stabilizaciji cen žita na svetovnih trgih in blažitvi strahu pred lakoto na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

ZN in Turčija pomagata pri usklajevanju varnosti izvoza in spremljajo pošiljke, da bi se prepričali, da ladje ne tihotapijo orožja na vojno območje. V Carigradu deluje skupno središče za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz, sestavljajo pa ga ruski, ukrajinski in turški predstavniki ter predstavniki ZN-a.

Ruski novinarki Ovsjanikovi grozi deset let zapora