Ksenija Karelina med zaslišanjem na sodišču v Jekaterinburgu. Foto: Reuters
Ksenija Karelina med zaslišanjem na sodišču v Jekaterinburgu. Foto: Reuters

"Sodišče je Ksenijo Karelino obsodilo na 12 let zapora zaradi veleizdaje," je sporočilo sodišče, kjer so 32-letnici sodili za zaprtimi vrati.

Državno tožilstvo je za Karelino, ki ima rusko in ameriško državljanstvo, zahtevalo kazen 15 let zapora. Sodišče je v četrtek sporočilo, da je obtoženka priznala krivdo.

Karelina je po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na njeno družino, proukrajinski dobrodelni organizaciji Razom s sedežem v ZDA kmalu po začetku ruske invazije v Ukrajini februarja 2022 donirala okoli 50 dolarjev.

Obtožena finančne pomoči ukrajinski vojski

V Rusiji rojena balerina se je leta 2012 odselila v ZDA, kjer je pred tremi leti prejela ameriško državljanstvo. Ruska varnostna služba FSB je februarja sporočila, da jo je aretirala med obiskom družine v Jekaterinburgu in jo obtožila finančne pomoči ukrajinski vojski.

Velika izmenjava zapornikov

Karelina je sicer le ena v vrsti ameriških državljanov z dvojnim državljanstvom, ki so bili tarča pregona ruskih oblasti. Moskva je sprožila na desetine kazenskih postopkov proti ruskim državljanom, ki nasprotujejo ruski invaziji v Ukrajini, in jih obtožila podpore ali sodelovanja s Kijevom.

Rusija je pred dvema tednoma v okviru ene največjih izmenjav zapornikov med Vzhodom in Zahodom po koncu hladne vojne izpustila 16 ljudi, med njimi tudi ameriškega novinarja Evana Gershkovicha in nekdanjega marinca Paula Whelana. Zahodne države pa so izpustile osem Rusov. V izmenjavi je sodelovala tudi Slovenija, ki je v domovino izročila ruska vohuna.