Boris Nemcov je v času umora pred petimi leti pripravljal poročilo o vlogi Rusije v konfliktu na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Boris Nemcov je v času umora pred petimi leti pripravljal poročilo o vlogi Rusije v konfliktu na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters

Nemcova so z več streli v hrbet ubili v noči na 27. februar 2015 na mostu v bližini Kremlja. Nemcov je veljal za reformističnega politika, v 90. letih je bil tudi namestnik ruskega premierja. Nato je postal eden vodilnih obrazov opozicije in kritik predsednika Putina. V času umora je pripravljal poročilo o vlogi Rusije v konfliktu na vzhodu Ukrajine.

V povezavi z umorom so leta 2017 na dolgoletne zaporne kazni obsodili pet moških, ki naj bi bili povezani s Čečenijo. Podporniki Nemcova opozarjajo, da ne gre le za izvajalce umora, naročnik pa še vedno ni znan.

Nasprotovanje ustavnim spremembam

Organizatorji shodov, vključno z najvidnejšim opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim, so pozivali k množični udeležbi, da bi pokazali nestrinjanje z januarja napovedanimi ustavnimi spremembami in Putina pozvali, naj ne ostane na oblasti v nedogled.

Glede na ocene nevladne organizacije, ki se ukvarja s štetjem udeležencev protestov, se je shoda v Moskvi udeležilo več kot 22.000 ljudi, medtem ko policija njihovo število ocenjuje na okrog 10.000. Številni ljudje so se po poročanju nemške tiskovne agencije DPA zbrali tudi na podobnih shodih v mestih Sankt Peterburg, Nižni Novgorod, Jekaterinburg in Irkutsk.

"Rusija brez Putina"

"Putinov režim je grožnja človeštvu", je med drugim pisalo na transparentu ob portretu Nemcova v Moskvi. "Putinove politike temeljijo na popolnih lažeh", je drugi transparent navajal besede Nemcova. Množica zbranih na shodu, ki je prejel dovoljenje oblasti, je tudi vzklikala geslo "Rusija brez Putina", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so izrazili nasprotovanje predsedniku Putinu. Foto: Reuters
Protestniki so izrazili nasprotovanje predsedniku Putinu. Foto: Reuters

Referendum predviden za april

Putin, ki na ruskem političnem prizorišču prevladuje že dve desetletji, je januarja predlagal prenovo ustave. Spremembe vključujejo povečanje pristojnosti parlamenta in drugih državnih institucij, pri čemer bi ohranili močan predsedniški sistem. Referendum o spremembah je predviden 22. aprila.

Politični analitiki v načrtu vidijo začetek priprav na obdobje po izteku mandata leta 2024, opozicija pa je prepričana, da se namerava Putin tudi po tem obdržati na oblasti.