Maroški mladoletni prebežniki pred mladinskim centrom Arinaga na Gran Canarii. Foto: Reuters
Maroški mladoletni prebežniki pred mladinskim centrom Arinaga na Gran Canarii. Foto: Reuters

Ljudska stranka, ki je v koaliciji z Voxom na oblasti v petih pokrajinah, vključno z Valencio, je v sredo podprla načrt osrednje španske vlade, ki jo vodijo socialisti, da s Kanarskih otokov na celino preseli okoli 400 prebežnikov, mlajših od 18 let. Vox je dan zatem napovedal izstop iz regionalnih koalicij. "Podpredsedniki – v regionalnih vladah – bodo podali svoj odstop in Vox bo šel v opozicijo," je dejal vodja stranke Santiago Abascal v televizijskem govoru, ki je trajal manj kot pet minut, na vprašanja pa ni odgovarjal.

Kot poroča Reuters, pa vsi politiki Voxa niso upoštevali navodil svojega voditelja. V petek zjutraj je več svetnikov – enakovrednih regionalnim ministrom – v nekaterih koalicijskih vladah v petih pokrajinah zavrnilo odstop in izstopilo iz stranke. "Vox ne predstavlja več mojih idealov ali mojega borbenega duha," je dejal Ignacio Higuero, okoljski minister jugozahodne pokrajine Extremadura.

Španski socialistični premier Pedro Sanchez je slavil nemir v vrstah skrajne desničarske stranke. "Danes je velik dan za Španijo, Španija je danes boljša država. Ne morem skriti svojega veselja in zadovoljstva ob tem," je dejal na tiskovni konferenci ob vrhu Nata v Washingtonu.

Po podatkih španske vlade je na Kanarske otoke, predvsem iz zahodne Afrike, v prvih šestih mesecih letošnjega leta prispelo približno 19.000 migrantov in prebežnikov, kar je 167-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem leto prej.

Okoli 6000 mladoletnikov brez spremstva je trenutno na otočju in vlada v Madridu je druge španske pokrajine pozvala, naj sprejmejo prišleke, saj želi zmanjšati pritisk na infrastrukturo.

Regionalni voditelji Ljudske stranke, na katere je vplivala odločitev Voxa, da se umakne iz koalicij v petih pokrajinah – Balearskih otokih, Extremaduri, Aragoniji, Valencii in Murcii – so dejali, da bodo poskušali vladati sami. Zaradi izstopa Voxa naštete pokrajine sicer morda ne bodo mogle sprejeti proračunov za leto 2025.

"Naša stranka ima načela in politično zrelost," je na tiskovni konferenci dejal vodja Ljudske stranke Alberto Nunez Feijoo. "Ljudska stranka bo vedno spoštovala zakon in izpolnjevala svojo odgovornost."

Stranko Vox so ustanovili pred 11 leti in je danes tretja največja stranka v Španiji. Čeprav so skrajno desne stranke na letošnjih volitvah v Evropski parlament dosegle močan uspeh, je Vox v Španiji dobil nižji delež glasov kot na parlamentarnih volitvah julija 2023.

Leta 2022 je Španija ponudila več sredstev pokrajinam, ki so prostovoljno sprejele mladoletne prebežnike brez spremstva. Vendar jih je peščico do danes sprejelo le nekaj konservativno vodenih pokrajin.

Španska vlada pravi, da zdaj razmišlja o obveznih premestitvah, ko bo število v sprejemnih centrih na Kanarskih otokih doseglo določeno stopnjo zasedenosti.