Mejni nadzor med Slovaško in Poljsko. Foto: Reuters
Mejni nadzor med Slovaško in Poljsko. Foto: Reuters

Ukrep, ki bo začel veljati v četrtek in bo veljal deset dni, je odgovor na ponovno uvedbo začasnih mejnih nadzorov Avstrije, Češke in Poljske na mejnih prehodih s Slovaško, je pojasnil državni sekretar na slovaškem notranjem ministrstvu Martin Kralovič.

Omenjene tri države so opolnoči znova uvedle začasne in naključne nadzore na mejnih prehodih s sosedo Slovaško s ciljem zajezitve nezakonitih migracij. Ukrepi naj bi veljali deset dni, pri čemer se lahko to obdobje podaljša.

Češka in poljska policija sta tako danes že začeli izvajati strožji nadzor nad ljudmi, ki prečkajo mejo s Slovaško.

Češki mejni organi so v prvih nekaj urah prijeli več kot dva ducata prebežnikov, večinoma iz Sirije, so na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, sporočile oblasti.

Češki organi izvajajo mejne nadzore naključno na 17 cestnih, sedmih železniških in treh vodnih prehodih ter drugih točkah ob 250-kilometrski meji s Slovaško. Namen ukrepa je preprečiti tihotapljenje prebežnikov v Evropo po zahodnobalkanski poti.

Po navedbah slovaške vlade je letos mejo prestopilo že skoraj 40.000 prebežnikov, samo septembra je bilo število nezakonitih prehodov tako veliko kot v celotnem lanskem letu.

Bruselj: Gre za skrajni ukrep

Evropska komisija se je odzvala na uvajanje nadzora na notranjih schengenskih mejah in poudarila, da mora biti to skrajni in časovno omejen ukrep.

Govorka Evropske komisije Anita Hipper je sporočila, da mora ponovna uvedba nadzora na notranjih schengenskih mejah ostati "izjemna in časovno strogo omejena" ter skrajni ukrep. Kot je dejala novinarjem v Bruslju, je bila Evropska komisija seznanjena s sprejetimi ukrepi Poljske, Češke in Avstrije, ki so jih te države sprejele za krajše obdobje desetih dni. Pri komisiji so v stiku s temi članicami, da bi identificirali možne alternativne ukrepe mejnemu nadzoru, je dodala.

Zaradi povečanega števila nezakonitih prebežnikov vse več članic schengenskega območja krepi nadzor na svojih mejah. Nemčija je tako konec prejšnjega meseca sporočila, da bo njena policija izvajala dodaten nadzor ob meji s Poljsko in Češko po fleksibilnem modelu, ki ga ni treba prijaviti Evropski komisiji.

Podobno je slovenska policija sredi prejšnjega tedna okrepila nadzor na najbolj kritičnih delih ob meji s Hrvaško, kjer prihaja do povečanega števila nezakonitih prehodov. Slovenija pri tem poudarja, da ne gre za nadzor na notranji schengenski meji.

Avstrija sicer že več let izvaja mejni nadzor s Slovenijo in Madžarsko. Ukrep je prvič uvedla leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga na vsakih šest mesecev podaljšala, pri čemer se trenutno podaljšanje izteče sredi novembra.