Španska protestnica z napisoma
Španska protestnica z napisoma "jastrebi ven" in "pravica do strehe". Foto: Reuters

Pod geslom "Stanovanje je pravica, ne kupčija" so prebivalci na pohodu v španski prestolnici zahtevali nižje cene stanovanjskih najemnin in boljše življenjske pogoje. Po podatkih španske vlade se je na ulice podalo dvanajst tisoč ljudi.

Pohod, ki se je začel na ulici Atocha, je vodil sindikat najemnikov Sindicato de Inquilinas, ki ga je podprlo 40 sorodnih organizacij, je poročal Euronews.

Predstavnica sindikata najemnikov Valeria Racu je opozorila najemodajalce in nepremičninska podjetja, da je njihove "nekaznovanosti konec", in namignila na morebitno stavko zaradi najemnin. "Če boste še naprej dvigovali cene, jih bomo nehali plačevati in ne bo policije, sodišč ali nasilnežev, ki bi nas lahko vse izselili," je dejala.

"Španci ne moremo živeti v svojih mestih. Silijo nas, da jih zapustimo. Vlada mora urediti cene stanovanj," je dejala protestnica Blanca Prieto.

Protestniki so k odstopu pozvali stanovanjsko ministrico Isabel Rodriguez in jo obtožili neukrepanja v času stanovanjske krize. Tarča nasprotovanja je bila tudi predsednica madridske skupnosti Isabel Diaz Ayuso, ki je nasprotovala sprejetemu državnemu stanovanjskemu zakonu, katerega cilj je omejiti visoke najemnine in rešiti stanovanjsko krizo.

Generalna sekretarka največjega španskega sindikata CCOO Paloma Lopez Bermejo je na protestu pozvala Ayuso, naj preneha nasprotovati zakonu in začne ukrepati. Političarki pozivov nista javno komentirali.

Več kot pol plače za stanovanje

Po podatkih CCOO-ja delavci v mestu za stanovanjske stroške namenijo več kot polovico svoje plače, kar resno vpliva na kakovost življenja prebivalcev.

Jeza protestnikov je bila usmerjena tudi proti naložbenim skladom, ki vlagajo v podcenjena stanovanja. Protestniki so jih obtožili, da želijo izseliti dolgoletne prebivalce, ki pa jim ne ponudijo alternativnih možnosti, in opozorili na grožnjo, ki jo takšni skladi predstavljajo za dostopnost stanovanj.

Julija je španska vlada napovedala ukrepe zoper kratkoročne in sezonske počitniške najeme, načrtuje tudi preiskavo in preverjanje ponudb na platformah, kot sta Airbnb in Booking.com.

Španija skuša najti ravnovesje med spodbujanjem turizma, ki je ključno gonilo španskega gospodarstva, in reševanjem stanovanjske krize zaradi nedosegljivo visokih najemnin, ki so posledica gentrifikacije in preusmerjanja najemodajalcev k donosnejšemu oddajanju stanovanj turistom.

Kljub uvedbi državnega stanovanjskega zakona in drugih ukrepov protestniki trdijo, da te pobude niso dovolj za zajezitev naraščajočih stroškov stanovanj. Zahtevajo strožji nadzor, večjo regulacijo cen najemnin in večje naložbe v socialna stanovanja.

Napovedanih še več protestov

Protestniki v Madridu. Foto: Reuters
Protestniki v Madridu. Foto: Reuters

Shod v Madridu je del širšega gibanja, saj so podobni protesti načrtovani tudi v mestih, kot so Barcelona, Valencia in Malaga. Organizatorji, kot je Platforma za pravico do stanovanja, si na lokalni ravni prizadevajo združiti skupnosti v boju za dostopna stanovanja.

Protesti so potekali tudi v Barceloni, kjer je množica ljudi protestirala proti jadralni dirki Pokal Americe in mednarodni športni dogodek obtožila, da je zvišal cene najemnin in v prenatrpano mesto pripeljal še več turistov.

Letos so protestirali tudi prebivalci Kanarskih otokov in Malage, in sicer proti povečanju turističnih najemnin. Sezonski gostinski delavci namreč težko najdejo prenočišče, zato se številni zatekajo k spanju v prikolicah ali celo v avtomobilih.