Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zelo vroče je tudi v drugih delih Španije, vključno z Madridom. V zadnjih dneh se v Madridu temperatura ponoči spusti največ do 22 ali 23 stopinj Celzija. Danes opoldne je bilo na ulicah španske prestolnice le malo ljudi. Najvišjo dnevno temperaturo 37 stopinj Celzija pričakujejo okoli 16. ure.

Po poročanju španskih medijev je bila od sobote, ko se je vročinski val začel, predvsem na plažah in v dobro ohlajenih nakupovalnih središčih velika gneča. Od torka naprej naj bi se temperature nekoliko znižale, vendar se vročinski val do četrtka ne bo občutno umiril. V številnih pokrajinah bodo do takrat veljali rdeči, oranžni in rumeni alarmi, ki opozarjajo na izjemno vročino.

Nacionalna vremenska služba (Aemet) opozarja, da so junijski vročinski valovi v Španiji v zadnjih letih vse pogostejši. "Če izvzamemo trenutni vročinski val, smo od leta 2011 v tem mesecu doživeli že šest vročinskih valov. V nasprotju s tem je bilo med letoma 1975 in 2010 le pet (junijskih) vročinskih valov," so sporočili in dodali, da podnebne spremembe povečujejo število ekstremnih vremenskih dogodkov.

Na začetku junija je Aemet sporočila, da je bila letošnja pomlad v Španiji najtoplejša od začetka uradnega merjenja temperatur v državi leta 1961. Prvi vročinski val je to južnoevropsko državo sicer nepričakovano dosegel že aprila, zaradi česar so oblasti pohitele z opozorili pred požari v naravi.