Prizor z mejnega prehoda Merdare. Foto: Reuters
Prizor z mejnega prehoda Merdare. Foto: Reuters

Pot čez prehoda Brnjak in Merdare so pustili nadaljevati samo tistim, ki so imeli srbske dokumente, a so se v Prištini nato odločili, da oba prehoda zaprejo. Trdijo, da so jih blokirali zamaskirani kriminalci, prepričani so, da s pomočjo srbskega ministrstva za notranje zadeve.

Protestniki, ki so se začeli zbirati okoli 18. ure, trdijo, da je blokada odgovor na teror kosovskega premierja Albina Kurtija. Nameravali so zapreti tri prehode s Srbijo in enega med Kosovom in Črno goro, a se jih je zbralo bistveno manj od napovedi, le nekaj deset, na koncu so v Prištini na svoji strani povsem zaprli dva prehoda, Brnjak in Merdare.

"Uveljavljamo recipročnost. Tako kot je Kurti napovedal, da se na Kosovu ne smejo uporabljati osebne izkaznice, ki so jih za Srbe na Kosovu izdajali v Srbiji, tako zdaj mi zahtevamo, da tisti s kosovskimi osebnimi izkaznicami ne morejo vstopiti v Srbijo," pravi organizator Dragiša Mirić.

Pravijo, da bodo vztrajali do izpolnitve zahtev, tj. do umika kosovskih posebnih policijskih enot, vrnitve vzporednih srbskih institucij, pa tudi do tega, da nadzor nad severom Kosova prevzame Kfor, da znova dovolijo plačevanje s srbskimi dinarji in da dovolijo uvoz srbskih izdelkov.

V Prištini so ogorčeni. Trdijo, da srbski policisti dovolijo, da maskirani skrajneži z diskriminatornim in fašističnim pristopom ustavljajo tovornjake in avtomobile ter preverjajo njihove dokumente. Kosovska zunanja ministrica Donika Gervala Schwartz je Zahod pozvala, naj ustavi srbskega predsednika Aleksandra Vučića, preden ta krene v vojno.

V Prištini je bil sicer včeraj posebni odposlanec Evropske unije za dialog Miroslav Lajčak, ki je nasprotoval blokadam. Sporočil je, da je ključ do pomiritve ohridski sporazum, ki predvideva tudi ustanovitev Zveze občin s srbsko večino in je pravno zavezujoč. Pa tudi, da je Beograd umaknil pismo, v katerem so zapisali svoje rdeče linije, predvsem kakršno koli priznanje Kosova.

V Prištini pravijo, da Srbija kljub temu ne namerava priznati suverenosti in ozemeljske celovitosti Kosova, kar da je nesprejemljivo. Lajčak je sicer sporočil tudi, da se mora v skladu s preteklimi sporazumi most v Mitrovici odpreti za promet, a v dogovoru z mednarodnimi partnerji. Srbi temu ostro nasprotujejo, Lajčakove izjave so obsodili tudi v Beogradu.

Kosovo namerava odpreti most v središču Mitrovice