Oblasti so po napadu poostrile varnostne ukrepe v Bruslju. Foto: Reuters
Oblasti so po napadu poostrile varnostne ukrepe v Bruslju. Foto: Reuters

V napadu je bil poleg dveh smrtnih žrtev en človek še poškodovan, vendar ni v smrtni nevarnosti. Gre za voznika taksija. Oblasti so prebivalce pozvale, naj do preklica ostanejo doma.

Domnevni strelec v fluorescentno oranžnem jopiču je streljal z avtomatskim orožjem in nato pobegnil s kraja dogodka, je razvidno iz videa, ki ga je na spletni strani objavil časopis Het Laatste Nieuws.

Po navedbah belgijske tiskovne agencije Belga je oborožen moški sestopil s skuterja in začel streljati. Ko je več ljudi pobegnilo v stavbo, naj bi jih zasledoval in streljal nanje. Skupaj naj bi sprožil osem strelov.

Tožilstvo, specializirano za pregon terorizma, preiskuje morebitni teroristični nagib za napad.

Švedski navijači so takole čakali na odhod s stadiona kralja Baudouina. Foto: Reuters
Švedski navijači so takole čakali na odhod s stadiona kralja Baudouina. Foto: Reuters

Ubita naj bi bila švedska nogometna navijača

Eden od belgijskih časopisov, ki se sklicuje na pričevanje očividca, je poročal, da je napadalec pred streljanjem zavpil: "Alah je velik." Napadalec naj bi bil Abdesalem Al Guilani. Ta je na družbenem omrežju X namreč objavil videoposnetek s sporočilom, da je streljal on in da je pripadnik Islamske države. Sam je trdil, da je ubil tri ljudi.

Belgijski premier Alexander De Croo je sporočil, da sta žrtvi švedska državljana, ob tem pa dejal, da je boj proti terorizmu skupen. Švedskemu kolegu Ulfu Kristerssonu je izrazil sožalje.

Zaradi napada je Evropska nogometna zveza (Uefa) ob polčasu prekinila nogometno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 med Belgijo in Švedsko v Bruslju, gledalcem pa so naročili, naj ostanejo na svojih sedežih in ne zapuščajo stadiona. Švedski nogometaši po prvem polčasu niso želeli nadaljevati tekme, belgijski pa so se s tem strinjali.

Po poročanju nekaterih medijev sta bila ubita švedska navijača, a policija tega še ni potrdila.

Sorodna novica Švedska zaradi več sežigov Korana zvišala stopnjo ogroženosti

Poleti ostri odzivi in grožnje zaradi sežiganja Korana v Stockholmu

Švedska je avgusta zvišala svojo stopnjo teroristične ogroženosti na drugo najvišjo na petstopenjski lestvici. Za to potezo se je odločila zaradi ostrih odzivov in groženj iz muslimanskega sveta po protestih v Stockholmu konec julija, na katerih so protestniki teptali in sežigali izvode Korana.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je Evropa pretresena ob vnovičnem terorističnem islamističnem napadu. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je odredil poostritev nadzora na mejah z Belgijo.

Belgija, kjer imajo sedež osrednje evropske institucije, je bila v preteklih letih večkrat tarča napadov, za katere je odgovornost prevzela skupina Islamska država. Najhujši se je zgodil marca 2016 na bruseljskem letališču Zaventem in postaji podzemne železnice v evropski četrti, pri čemer je bilo ubitih 35 ljudi.