Testna miš v plastični škatli v laboratoriju centra za živali v mestu Schlieren. Foto: Reuters
Testna miš v plastični škatli v laboratoriju centra za živali v mestu Schlieren. Foto: Reuters

Zgolj 21 odstotkov volivcev je podprlo pobudo za prepoved medicinskih poskusov, kažejo prve projekcije državne radiotelevizije SRF. 79 odstotkov je pobudo zavrnilo.

Podporniki prepovedi so želeli ustaviti teste, ker so neetični in nepotrebni, a so naleteli na nasprotovanje močnega farmacevtskega lobija, ki je opozoril na gospodarsko škodo, ki bi jo lahko povzročila tovrstna prepoved.

Nasprotovanje prepovedi so izrazile tudi vse glavne politične stranke. Vlada je zatrdila, da bi bile posledice tako za zdravje kot tudi za gospodarstvo v državi preresne.

V okviru švicarskega sistema neposredne demokracije so aktivisti za pravice živali pridobili dovolj podpore za izvedbo referenduma o prepovedi testiranja medicinskih preparatov in postopkov na živalih. Prepovedali bi tudi poskuse na ljudeh in uvoz novih zdravil, ki so tako razvita.

Švica ne bo postala prva na svetu

Ankete so že pred referendumom napovedovale, da je zelo malo verjetno, da bi bil predlog sprejet. "Če pa bi bil sprejet, bi bila Švica edina država s takšno prepovedjo," je dejal predsednik lobistične skupine švicarskih univerz Yves Fluckiger.

"Glasoval sem proti, jasno, ker sem delal v laboratoriju in poznam realnost na terenu. Vsi bi radi prenehali testiranje na živalih, žal pa dandanes to še vedno ni mogoče," je za Reuters povedal Clement Rohner iz Carougea, mesta blizu Ženeve.

Leta 2020 je bilo v Švici za testiranje v medicinske namene uporabljenih približno 560.000 živali, na začetku osemdesetih let se je število vrtelo okoli milijona. Foto: Reuterse
Leta 2020 je bilo v Švici za testiranje v medicinske namene uporabljenih približno 560.000 živali, na začetku osemdesetih let se je število vrtelo okoli milijona. Foto: Reuterse

Število testiranih živali upada, a je še vedno visoko

V državi je bilo zgolj v letu 2020 za testiranje uporabljenih približno 560.000 živali, kar je sicer bistveno manj od skoraj dveh milijonov na leto na začetku osemdesetih let.

Na upad testiranj so vplivale številne omejitve, na primer, da morajo raziskovalci, ki želijo za medicinsko testiranje uporabiti žive živali, dokazati, da ni na voljo druge metode in da bodo pogoji za živali humani.

Švica je v preteklosti že zavrnila tri pobude na to temo, in sicer leta 1985 s 70 odstotki, leta 1992 s 56 odstotki in leta 1993 z 72 odstotki glasov. Podoben izid se pričakuje tudi danes.

Švicarji podprli omejitev oglaševanja tobaka

Švicarski volivci so hkrati glasovali tudi o dodatnih omejitvah oglaševanja tobačnih izdelkov. Po projekcijah SRF-ja je 57 odstotkov volivcev podprlo strožje omejitve.

Ukrep je uperjen predvsem proti vplivu oglaševanja na mlade. Izid referenduma podpira prepoved oglaševanja v časopisih, kinematografih, na spletu in dogodkih ter na oglasnih panojih.

"Sem za, ker je škoda, da ljudje začnejo (kaditi), to je družbeni pojav, ki nikomur ne koristi," je za Reuters dejala volivka Angela Margeuron iz mesta Carouge.

Volivci zavrnili dva vladna predloga

Volivci so ob tem zavrnili oba vladna referendumska predloga. Predlog za opustitev 1-odstotnega davka na zbiranje lastniškega kapitala je zavrnilo 63 odstotkov, načrt za povečanje finančne podpore medijem pa je zavrnilo 56 odstotkov volivcev.

Švicarji zavrnili prepoved poskusov na živalih