Tajani je bil več kot deset let bruseljski funkcionar. Foto: EPA
Tajani je bil več kot deset let bruseljski funkcionar. Foto: EPA

69-letnega Tajanija je za novega vodja soglasno izbral strankin svet, pred njim pa je trd oreh oživiti stranko, ki je v zadnjih letih izgubila precej podpore med volivci. Tajani je član stranke od leta 1994, ko je bila ustanovljena. V prvi Berlusconijevi vladi isto leto je bil njegov tiskovni predstavnik.

Tajani je precejšnji del svoje politične kariere preživel zunaj Italije, med drugim je bil evropski komisar in predsednik Evropskega parlamenta. Kot navaja Reuters, mu manjka karizma, ki jo je imel Berlusconi, na lestvicah pa ga ni med najbolj priljubljenimi politiki.

"Dobivam skorajda neverjetno zapuščino," je dejal članom stranke, zbranim v Rimu. "Ni lahko voditi političnega gibanja, ki je imelo skoraj 30 let za svojega voditelja Silvia Berlusconija."

Naprej, Italija je del koalicijske vlade pod vodstvom premierke Giorgie Meloni, ki jo tvorita še stranki Bratje Italije in Liga. "Želimo biti sredina na desni sredini," je dejal Tajani, ki od oktobra lani vodi zunanje ministrstvo. "Drugačni smo od naših zaveznikov in ne želimo se odpovedati naši identiteti."

Nedavne javnomnenjske raziskave so pokazale, da ima stranka približno 7-odstotno podporo, medtem ko imajo Bratje Italije blizu 30-odstotno, Liga pa okoli 10-odstotno.