Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odvzem imunitete je potreben, da bi lahko tožilstvo nadaljevalo preiskavo proti nekdanjemu kanclerju, zdaj pa poslancu ter vodji Ljudske stranke (ÖVP) in njene poslanske skupine.

Iz poslanske skupine ÖVP-ja so v četrtek na vprašanje APA sporočili, da odvzem imunitete podpirajo, ob tem pa se celo veselijo, da je bila zahteva zanj vložena tako hitro. Tako bo namreč po njihovih besedah mogoče čim hitreje ovreči očitke na račun Kurza.

Parlament na Dunaju naj bi zeleno luč za nadaljevanje preiskave prižgal že na naslednjem plenarnem zasedanju, saj Kurz v obdobju, na katero se nanašajo očitki proti njemu, ni bil poslanec, zato ti ne morejo biti povezani z njegovimi parlamentarnimi dejavnostmi.

Avstrijsko tožilstvo Kurza in njegove tesne sodelavce preiskuje, ker naj bi z davkoplačevalskim denarjem leta 2016 kupovali naklonjeno poročanje medijev in prirejene javnomnenjske raziskave. Zato je vodja ÖVP-ja v soboto odstopil s kanclerskega položaja, na katerem ga je v ponedeljek nasledil dotedanji zunanji minister Alexander Schallenberg.

Poleg tega Kurza ločeno preiskujejo zaradi domnevno lažnega pričanja pred preiskovalno komisijo parlamenta. Sam vse očitke zavrača in je že zatrdil, da se bo odpovedal poslanski imuniteti.