Foto: EPA
Foto: EPA

"Borimo se proti barbarom, ki želijo uničiti našo svobodo, naše tradicije in vse, kar nam je ljubo," je dejal v videonagovoru in dodal, da je zahodna civilizacija "v resnih težavah".

Dejal je, da je počaščen, da lahko nagovori svobodoljubne domoljube, ki so se zbrali v Budimpešti, da bi "proslavili brezčasne vrednote in načela, ki združujejo konservativce po vsem svetu".

Madžarskega premierja Viktorja Orbana pa je označil za izjemnega voditelja, s katerim je med svojim predsedniškim mandatom utrdil prijateljske odnose med državama.

Janša o nevarnostih "kulturnega marksizma"

Na konferenci je govoril tudi predsednik SDS-a in nekdanji slovenski premier Janez Janša. Kot piše na spletni strani SDS-a, je govoril o nevarnostih skrajnih političnih konceptov vseh barv, ki se večinoma napajajo iz kulturnega marksizma.

"Kjer koli so levičarji pri viru javnega denarja, množično financirajo tako imenovano moderno civilno družbo. Organizacije, ki si za dosego ciljev kulturnega marksizma izmišljajo vse mogoče stvari, izumljajo teorijo spola, po Hitlerju povzemajo opravičila za evtanazijo, izumljajo vsak dan nove socialne ali rasne krivice in njihove domnevne žrtve," je med drugim dejal.

Dvodnevnega srečanja so se ob članih evropskih konservativnih strank med drugim udeležili tudi gruzijski premier Irakli Garibašvili, sin nekdanjega brazilskega predsednika Eduardo Bolsonaro in nekdanji češki premier Andrej Babiš.

Madžarska je že maja lani gostila srečanje CPAC-a, ki poteka od 70. let in ki se ga udeležujejo desni politiki in aktivisti.